Podijeli članak

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je četvoricu bivših pripadnika Armije RBiH na ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin počinjen u selu Kukavice (općina Rogatica).

Muhamed Šišić osuđen je na osam godina zatvora, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po pet godina a Emir Drakovac na 11 godina zatvora.

Vijeće je uzelo u obzir raniju jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora za Drakovca te mu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Vijeće je utvrdilo da su optuženi izvršili napad na civilnu kolonu 27. kolovoza 1992. godine u selu Kukavice (općina Rogatica) prilikom čega je ubijen 21 a ranjeno 39 civila srpske nacionalnosti, javio je BIRN BiH.

Prvostepenom presudom iz ožujka 2017. godine Muhamed i Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša su oslobođeni optužbe da su u kolovozu 1992. sudjelovali u napadu na konvoj u Kukavicama, kojom prilikom je ubijen i ranjen veći broj civila, a neki su preminuli od zadobivenih ozljeda, ali je Apelacijsko vijeće ukinulo ovu odluku i odredilo novo suđenje.

S druge strane, potvrđen je dio prvostupanjske presude kojom je Drakovac osuđen na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima (Rogatica) te mučenju zarobljenog pripadnika VRS-a u Zebinoj šumi (općina Foča).