Podijeli članak

U samoubilačkom napadu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država (IS), danas je u gradu Manbidžu na sjeveru Sirije poginulo 18 osoba, uključujući američke vojnike, objavili su promatrači.

Američka vojska potvrdila je žrtve među svojim vojnicima koji su bili u ophodnji, ali točan broj nije objavila.

Sirijski opservatorij za ljudska prava prenosi da su dvojica američkih vojnika poginula na licu mjesta, a još dvojica kasnije podlegla ozljedama u bolnici.

Smrtno je stradalo još devetoro civila te petorica pripadnika Sirijskih demokratskih snaga, pobunjeničke skupine koju predvode Kurdi, dodaju promatrači.

IS je preuzeo odgovornost za napad rekavši da je bombaš samoubojica napao patrolu koalicijskih vojnika i njihovih saveznika Kurda.

Američki vojnici bili u restoranu u vrijeme napada?

Glasnogovornik američkih snaga u Siriji prvo je objavio na Twitteru da su američki vojnici danas vršili "rutinsku patrolu" područjem koje je napadnuto. Dodao je kako još uvijek prikupljaju informacije te će "podijeliti dodatne detalje kasnije". Nešto kasnije, potvrdio je da su američki vojnici ubijeni.

Portal sirijskih Kurda Rojava News objavio je da su američki vojnici koji su stradali u napadu, prema svjedočenju lokalnih stanovnika, bili u obližnjem restoranu u vrijeme napada. 

Koalicija predvođena SAD-om ima vojne baze u Manbiju, gradu koji su kurdske snage preuzele 2016. od IS-a. 

Kako javlja reporterka CNN-a Barbara Starr, u Manbidžu su se u posljednje vrijeme počele održavati zajedničke tursko-američke patrole. 

Turska, koja kurdske milicije smatra teroristima, u prosincu je zaprijetila da će ući u Manbij, ali je zaustavila operacije nakon što je SAD objavio da povlači svoje vojnike iz Sirije.