Podijeli članak

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao za N1 kako još nemamo točan datum kada će cjepiva stići, te da se ona očekuje do kraja ovog ili početkom sljedećeg mjeseca.

“Zemlje EU su već počele s cijepljenjem, Srbija je primila vrlo mali kontingent cjepiva koji ćemo i mi primiti, ali druge zemlje još nisu počele. Crna Gora, Makedonija i BiH nisu počele i ne trebamo stvarati histeriju. Trebamo biti spremni čim prva cjepiva krenu da počnemo imunizaciju i uspostavimo dobru dinamiku kako bi imali željeni obuhvat. Kada stignu cjepiva povjerenje u njih će se dizati jer će vidjeti da smo svi mi koji radimo u zdravstvu spremni dobiti cjepivo”, rekao je Čerkez.

Plan je da zdravstveni kadrovi iz Covid bolnica prvi prime cjepiva, a potom i ostali zdravstveni radnici. Naglasio je kako su uvjeti za skladištenje i distribuciju cjepiva već napravljeni u Mostaru. Riječ je o frižiderima s temperaturama od -80 stupnjeva.

Jedna bočica ima pet doza, a nakon što se izvadi iz frižidera njen rok trajanja je pet dana.

“U 12. mjesecu smo održali sastanak sa zavodima za javno zdravlje, dali zaduženja i počeli pripremati spiskove i timove. Danas smo u Bihaću da bismo to dogovorili s ministricom”, rekao je Čerkez.

Istakao je kako je Vlada FBiH osigurala i dodatna sredstva za nabavku cjepiva drugih proizvođača, ako se pojavi, odnosno bude odobrena.

“Francuska je primila 5.000 vakcina, što je tolika doza za jednu Francusku? Rezultati imunizacije se mogu vidjeti kada se veći postotak stanovništva cijepi. Kada nam stignu veće količine cjepiva očekujemo da ćemo taj proces relativno brzo završiti”, rekao je Čerkez.

Kazao je kako su ljudi u BiH počeli mijenjati mišljenje kako je cjepivo počelo stizati u regiju i vraćaju povjerenju u nju.

“Neće nitko krenuti s cijepljenjem 50-70 posto stanovništva, a da nema garancija da je to sigurno. Ima antivakcinalnih lobija, ali važno je da imamo podršku medija i da ne stvaramo paniku te zajedno radimo u prijenosu informacija o cjepivu i cijepljenju”, rekao je Čerkez.

S kampanjom o imunizaciji krenut će u narednom periodu kada budu imali točan plan imunizacije u Federaciji BiH.

Govoreći o migrantima i korona virusu, kazao je da najniža stopa u BiH zaraženih migranata jer su zdravstveni radnici reagirali na vrijeme.

“Iako smo imali manje kapacitete i ljudske i tehničke, reagirali smo kako treba i uveli mjere koje su dovele do toga”, rekao je Čerkez.

Poručio je da ćemo i nakon cjepiva jako dugo nositi maske i držati distancu, ali je izrazio nadu da će broj zaraženih ostati na niskom nivou kako bi se djeca vratila u školske klupe, a i ostali segmenti života bili bliže periodu od prije covida.