Podijeli članak

Rezultati koji su dosad postignuti u borbi protiv koronavirusa nas čine zadovoljnim, ali i opreznim jer u idućem vremenu je potrebno daljnje praćenje - izjavio je danas član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Započela je liberalizacija mjera, dodao je Čerkez, ali će se u idućem vremenu morati pratiti kako se to odražava na broj novih pozitivnih slučajeva.

-Ono što je sigurno je da epidemija nije gotova i sigurno da će biti i dalje obolijevanja, međutim to će biti nadamo se, kontrolirano, a to prije zavisi od sviju nas, koliko poštujemo poznate mjere – socijalne distance, nošenje maske i rukavica, te pranje ruku. Moramo postati svjesni da živimo drugačiji način života nego što smo dosad živjeli. Danas je dan bez ijednog pozitivnog slučaja, veći je broj oporavljenih i to je sve rezultat mjera - istaknuo je Čerkez prilikom obraćanja iz Vlade Federacije BiH.

Prema izvršenim analizama i poređenjima, kako je dodao, kada se uzme u obzir broj pozitivnih na milijun stanovnika, BiH je tu praktično odmah iza Crne Gore sa pokazateljem 56, dok Crna Gora ima 51,3 pozitivna na milijun stanovnika. Ukoliko se uzme u obzir broj umrlih, BiH ima 2,26 smrtnost, s tim da je u Federaciji BiH smrtnost na milijun stanovnika 1,51, dok je u RS 3,57. U poređenju sa nekim europskim zemljama, broj umrlih je izuzetno visok i puno veći nego što je u BiH.

Čerkez je kazao kako će se sa liberalizacijom ići postupno već ovoga tjedna se razmatraju određene mjere, pa se očekuje da vrlo brzo počne raditi gradski prevoz, vrtići... Čerkez je ponovno naglasio važnost pridržavanja mjera jer ćemo u tom slučaju, kako je rekao, imati dinamiku koja se očekuje, odnosno vraćanje u velikoj mjeri normalnom životu već do konca svibnja, tako bi u lipanj ušli rasterećeniji, ali vrlo oprezni.

- Poslodavce posebno molimo da vode brigu, budu odgovorni, da ne puštaju u svoje radnje i objekte osobe koje ne nose zaštitu jer i oni su za to odgovorni. Stoga molimo veću pozornost svih subjekata i ljudi u idućem vremenu - naglasio je Čerkez.