Podijeli članak

Gost večerašnjeg izdanja Vijesti u 7 bio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. Na početku  je pojasnio što je razlog naglog povećanja zaraženih u BiH.

    Moram reći da smo se dobro borili proteklih skoro 9 ili 10 mjeseci, otkako smo krenuli u borbu. Očigledno da je vrijeme i ulazak ljudi u zatvorene prostore i dosta vlage, utjecalo na jednu eksploziju pandemije. Vidimo da cijela Europa gori. Mi još nismo ni blizu stanja u nekim europskim zemljama, ako gledamo incidence, međutim stanje je vrlo ozbiljno – govori  Čerkez.

Naglasio je da nije potrebna nikakva panika.

    U ovom trenutku imamo vrlo ozbiljnu situaciju, posebno u dvije odnosno tri županije, to su Sarajevska županija, HNŽ i ZDŽ. Tu imamo više porasta i ako pratite ovih dana, zapravo sve se dešava u nekih sedam do 10 dana, kada je došlo do naglog skoka. Iskreno nadamo se da će svi sugrađani poštivati mjere koje smo izrekli, jer je to jedini način da pokušamo da se borimo s ovim apsolutno nepredvidivim virusom – naglasio je Čerkez.

Osvrnuo se i na eventualno uvođenje novih restriktivnijih mjera u FBiH

    Kada govorimo o parcijalnim lockdownima, vidimo da veliki broj zemalja u Europi je uveo te parcijalne lockdowne, zatvoreni su neki ugostiteljski objekti. U nekim zemljama je uveden i policijski sat, pa čak i parcijalan lockdown se uvodi u Švedskoj, koja je jako dugo bila dosta liberalna u pogledu određenih mjera, prije bih rekao u poštivanju mjera su bili jako dobri,pa su se mogli tako ponašati. Kada gledamo kod nas situaciju, ono što se može desiti, ako situacija nastavi da se pogoršava ovim tempom, postoje mogućnosti da se dese neke restriktivnije mjere, ali ja mislim da moje kolege iz Kriznog stožera nećemo to još donositi na nivou FBiH, obzirom da je stanje u tri ili četiri županije je malo ozbiljnije u odnosu na druge, koji još uvijek dobro stoje, iako i oni imaju poraste. Prema tome, u ovom trenutku sa strane FBiH, ne bi mogli nikakve restriktivnije mjere donositi, međutim na nivo županija, ukoliko krene ovim tijekom, za očekivati je – poručio je Čerkez, piše Hayat.