Podijeli članak

U pismu koje je uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi "u skladu s definiranom granicom započela proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučila i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno", stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Založio se za obnovu dijaloga

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, tako da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.
Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje "neposrednu provedbu" presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva "junction area". Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj "spojnici" kojim bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Dio slovenske parlamentarne oporbe u prvim reakcijama na presudu arbitara izražavao je mišljenje da Slovenija tim koridorom "nije dobila ono što je očekivala" jer joj arbitražni sud nije dodijelio teritorijalni kontakt s otvorenim morem, nego samo svojevrstan slobodan režim prolaza i plovidbe u hrvatskim vodama.

Plenković ponovio kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje

Premijer Andrej Plenković, podnoseći Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu govoreći o odnosima sa Slovenijom je rekao da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti.

Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. "Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami", zaključio je premijer, prenosi Hina.