Podijeli članak

Prije nekoliko dana, socijalni radnici diljem svijeta obilježili su Međunarodni dan socijalnih radnika, a socijalni radnici iz BiH upozorili su na nepovoljan položaj socijalnih radnika u našoj državi. Koliko je zapravo loše stanje i koliko su zaboravljeni oni koji brinu o drugima, pokazuje i primjer Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, koji je ujedno i prvi centar u Bosni i Hercegovini te vrste.

Naime, djelatnici Centra obratili su nam se kako bi javnosti ukazali koji su to problemi s kojima se susreću. Po njihovim riječima, u ovoj godini dobili su samo jednu plaću jer je „zbog neizmirenih dugova Porezna uprava  početkom godine blokirala račun Centra, te i da im nisu uplaćena određena sredstva mirovinskog osiguranja.

Ravnatelj Centra dr. Ivan Jurić u izjavi za Pogled.ba potvrdio je tvrdnje djelatnika te pobliže objasnio o čemu se radi. On je kazao kako su plaće radnicima Centra redovite:, „Plaća za prvi mjesec je isplaćena, a uskoro će biti isplaćena i za drugi mjesec. Plaće i zdravstveno osiguranje nisu problem, dok smo zbog financijskih problema uzrokovanih aktivnošću terapijske zajednice organizacijske jedinice Centra od 2001-2013. bili neredoviti s uplatama mirovinskog osiguranja, ali i to postupno riješavamo“.Neadekvatan rad s pacijentima

Jurić je kazao kako su slali na desetke apela odgovornim institucijama, među kojima su Grad Mostar, koji je i osnovao instituciju 1999. godine, i po novom Zakonu o zaštiti iz 2010. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a. „Po navedenom Zakonu, ministarstvo treba preuzeti osnivačka prava nad institucijom. To je istovremeno i problem i rješenje“, kaže Jurić. Međutim, do današnjeg dana ništa nije riješeno.

„Centar broji  oko 900 registriranih korisnika,  a dnevno podijelimo oko 250 doza i uvijek je nesrazmjer između pacijenata i potrebnoga kadra“, kazao je Jurić, a na taj problem su ukazali i djelatnici Centra, kojih podsjećamo, šestero radi ovaj obilan posao: „Centar nema videonadzor, prostorija u kojoj se dijeli terapija ne pruža adekvatnu zaštitu djelatnika od nerijetko agresivnih pacijenata. U ured liječnika se ulazi kroz ured socijalnog radnika tako da je dosta nepraktično u situacijama s agresivnim pacijentima“, kazali su djelatnici portalu Pogled.ba.

Naveli su kako se zbog teške financije situacije Centar zna suočiti i s problemima neredovite elekrične opskrbe i opskbe vodom, što izravno ugrožava rad s pacijentima, a odnosi se na testiranje pacijenata i održavanje higijenskih uvjeta kakve ovakav centar mora imati.

Jurić je podsjetio kako je 2010. godine organiziran i okrugli stol u organizaciji Gradskog vijeća Grada Mostara na temu održavanja rada Centra na kojem je bilo određeno tko što treba napraviti kako bi ustanova nastavila djelovati. U sklopu Centra do 2013. godine djelovala je i terapijska zajednica koja je trenutno u statusu „mirovanja“ zbog financijskih problema, a iz Centra se nadaju da će se nakon rješavanja osnovnih problema Centra, oživjeti i terapijska zajednica.

„Čovjek se osjeća pomalo frustrirano. Djelatnici daju maksimum, svaki dan se susreću s ovisnicima. Nadam se da će i društvo imati razumijevanja i da će Skupština HNŽ-a ovaj problem što prije staviti na dnevni red na budućim sjednicama“, kazao je Jurić. Moguće gašenje Centra

Načelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je za pogled.ba kako je Grad Mostar ovu ustanovu redovito financirao zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja sve do 2010. godine, kad je na nivou federacije donesen Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je institucija prešla u nadležnost županije.
 „Međutim, do današnjeg dana, županija nije preuzela osnivačka prava niti financira ovaj Centar. Grad Mostar je pokušavao odlukama Gradskog vijeća, preporukama i okruglim stolovima skrenuti pozornost na instituciju. Naš stav je da ćemo sačekati da se formira nova vlast na nivou županije i pokušati s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi dogovoriti da preuzmu osnivačka prava koja će uključiti financiranje ustanove, jer sadašnja djelatnost prelazi nadležnosti Grada Mostara. U suprotnom, ako ne uspijemo, ne ostaje nam druga opcija nego ugasiti ovu ustanovu. Nama je žao što šira društvena zajednica ne razumije ovaj problem, jer neulaganje u ovaj centar donosi druge probleme po gradu“, kazao je Ćorić.

Ćorić je objasnio kako nakon 15-ak godina djelovanja korisnici usluga ovog Centra nisu samo građani Mostara, ni županije, nego čak korisnici i izvan granica entiteta. „Ovo je ustanova čije usluge koriste korisnici od Livna do Trebinja, od Srednje Bosne do Neuma. Županija će morati preuzeti ono što joj je u nadležnost stavio zakon“, zaključio je Ćorić.

Komentar smo tražili i od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, koji su nam kratko i pismenim putem odgovorili slijedeće: "U svezi vašeg upita želimo Vas izvijestiti da je Grad Mostar osnivač Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i da se isti financira iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K."

Ravnatelj Centra Jurić je kazao kako se nada da će nakon formiranja nove Vlade HNŽ-a „biti više sluha i za Centar, jer se brinemo o velikom broju pacijenata i te ljude ne možemo samo ostaviti na ulici.“

K.J./Pogled.ba