Podijeli članak

Globalna pandemija Covida-19 je katastrofa čije će posljedice trajati desetljećima, izjavio je generalni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je na sastanku komisije WHO za izvanredne situacije rekao da pandemija predstavlja krizu koja se dogodi jednom u stotinu godina i da će se njene posljedice osjetiti još dugo u budućnosti.

Tijekom pandemije zaraženo je više od 17 milijuna ljudi, a preminulo je najmanje 670.000.

Zaraza se počela širiti krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhan, nakon čega se proširila na cijeli svijet. Najugroženije zemlje u svijetu trenutno su SAD, Brazij, Meksiko i Velika Britanija.

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na proizvodnji efikasnog cjepiva protiv Covida-19, mada se njegova primjena ne očekuje prije prvih mjeseci 2021. godine, piše Economic Times.

Tedros je upozorio da su mnoga pitanja i dalje bez odgovora, uprkos napretku u saznanjima o virusu te da je čovječanstvo i dalje ranjivo.

"Rani rezultati proučavanja antitijela daju stalnu sliku, a to je da je većina svjetske populacije izložena virusu, čak i u područjima u kojima se već dogodio jači val epidemije", istaknuo je Tedros.

Tedros je napomenuo da mnoge zemlje vjeruju da je najgore prošlo, ali je primijetan rast broja zaraženih i preminulih u pojedinim državama koje nisu bile toliko ugrožene u prvih nekoliko tjedana.