Podijeli članak

Tagovi

Za stanje u Federaciji, u kojoj je parlamentarna većina izgubljena, krive su sve stranke koalicije, a najviše SDA, koja često surađuje s oporbom, i s ljevicom donosi određene zakone i odluke u Parlamentu, što narušava partnerske odnose i stvara nepovjerenje, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Marinko Čavara, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ-a BiH. 

Poručio je da se mora okrenuti razgovoru i dogovoru unutar tri stranke (SDA, HDZ i SBB), ali ne isključujući i druge koje žele dobrobit BiH. 

– Bilo bi neprihvatljivo reći da je netko drugi 100 posto kriv što je izgubljena parlamentarna većina. U ovom slučaju tu je nespremnost dogovaranja stranaka. Najveći krivac je ambijent predizborne kampanje. Prerano se krenulo u kampanju. Tu su i pojedinci koji žele ostvariti promidžbu da su oni jedini branitelji BiH, ili da su jedini branitelji bošnjaštva, ili ljevice, što onda stvara tenziju u odnosima. 

Prvenstveno moramo stvarati ambijent za dogovor. Očito da taj ambijent ne postoji u ovoj situaciji predizborne kampanje – ističe Čavara. Predsjednik F BiH kaže kako mu nije jasan nedostatak spremnosti da se riješe ključna pitanja. 

– Alternative postojećem partnerstvu realno nema. Ako smo svjesni toga, ne razumijem zašto ne postoji veća spremnost da rješavamo temeljna pitanja počevši od izbornog zakona, da budemo partneri, a ne kada nam odgovara da pozovemo oporbu da glasa sa SDA, rekao je između ostalog Čavara.  Upitan kao to da je Klub HDZ- HNS u Zastupničkom domu podržao Vladin prijedlog zakona o MIO, a onda ga Klub Hrvata u domu naroda zaustavio, Čavara kaže kako je to posljedica nesuradnje između Doma naroda i Vlade. 

- Novi zakon nosi znatno smanjenje mirovina u nekim oblastima. Nije bilo spremnosti za kompromis da se smanjenja naprave postupno, da ne dobijemo smanjenje nekoliko stotina KM za isto zanimanje po starom i novom zakonu. Ovaj prijedlog Kluba dogodio se vjerojatno zbog pritiska županija i zanimanja, kaže predsjednik FBiH. Prema njegovim riječema, reforme treba ubrzati, to je trebalo i mnogo ranije.  - Ne postižemo dogovore o svim pitanjima. Očito je potrebno više komunikacije između Vlade i zastupnika, između jednog i drugog doma, više koordinacije i razumijevanja. Ako ne bude toga, ne možemo imati neki uspjeh, tvrdi Čavara.