Podijeli članak

Unatoč epidemiji koronavirusa koja je uzrokovala brojne probleme u ekonomiji, rekonstrukcija tvornice keksa i vafla ”Lasta” Čapljina odvija se bez zastoja i problema.

Da se radovi na obnovi hercegovačke tvornice odvijaju punom parom uvjerili su se novinari prilikom posjeta velebnom objektu. Na samom ulazu u krug firme zatečeni su brojni strojevi i radnici, a očekuje se da će se već krajem godine iz pogona širiti mirisi slasnih delicija.

Bosa Šutalo, koja je zadužena za nadgledanje radove, pri samom dočeku kazuje za Klix kako će kompletan izgled zgrade i prilaza biti u sasvim novom ruhu i da će to biti realizirano brže nego što se očekivalo. S ponosom nam kazuje kako će objekt biti suvremeno opremljen i da se zbog visokih standarda obnavlja gotovo iz temelja.

Prilikom obilaska objekta objašnjava kako će u južnom djelu biti skladište gotove robe, a na suprotnoj strani skladište sirovina, gdje su već vidljivi silosi u novom ruhu.

"Sada se kraju privode radovi na postavljanju novog krova. Paralelno se postavlja fasada sa strane te se izvode zemljani radovi, odvodnja oborinske vode te se vrši farbanje konstrukcije i istovaruju radni materijali i paneli koji će se postavljati sa strane", objašnjava Šutalo.

Naglašava da po pet ekipa dnevno radi na objektu i da se radovi izvode prema planiranoj dinamici.

Radovima je zadovoljan i Petar Ćorluka, vlasnik grudske Violete koji je kupio čapljinsku Lastu nakon što je doživjela potpuni krah te je odlučio iz temelja promijeniti i modernizirati.

Iako je tvornicu zatekao u jako lošem stanju, kaže da se plan modernizacije provodi bez problema i da će uskoro zablistati u punom sjaju.

"Sve ide po planu. Još su građevinski radovi u tijeku, a kad oni budu gotovi, onda tek mogu dolaziti strojevi. Dinamika je takva da se do kraja godine sve završi, jer ima još dosta posla. Stanje je bilo takvo da se 80 posto toga mora promijeniti", pojašnjava Ćorluka za Klix.

Istovremeno se radi na pripremi delicija koje će se proizvoditi u toj tvornici.

"U našem istražnom centru se već nešto miješa", otkriva Ćorluka uvjeren da će tržište biti zadovoljno proizvodima koje budu plasirali.

Obnova i osposobljavanje proizvodnje po standardima koje zahtjeva Europska unija koštaju 20.000.000 KM.

Ovo će biti značajan infrastrukturni objekt koji će otvoriti i značajan broj radnih mjesta i oživjeti gospodarstvo u Hercegovini.