Podijeli članak

Kandidati liste HDZ-a na izborima za Sabor Republike Hrvatske iz XI. izborne jedinice, Zdravka Bušić, dopredsjednica HDZ RH i nositeljica liste, Nevenko Barbarić i Ivan Baćak održali su sastanak sa Županijskim odborom HDZ BiH Zapadno hercegovačke županije i Gradskim odborom HDZ BiH Široki Brijeg gdje su članicama i članovima odbora predstavili glavne smjernice program i svog budućeg djelovanja u Hrvatskom saboru.
 
 “Oduvijek je HDZ bio ključna snaga čiji je jedan od glavnih prioriteta jačati veze između Hrvata u BiH, Hrvata u susjednim zemljama, iseljene i domovinske Hrvatske. Zahvaljujući dr. Franji Tuđmanu, HDZ jedini je u tome i uspio. Ta ideja među nama još živi, a i mi nju živimo” – rekla je Zdravka Bušić i dodala kako će osiguravanje stvarne jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini biti apsoluti prioritet HDZ-ove pobjedničke liste.

„Predugo naš narod trpi nepravdu, a neki bi probleme i dalje gurali pod tepih. Uložit ćemo maksimalan vanjskopolitički kapital kako bismo ukazali na neravnopravan položaj Hrvata. Naš položaj u međunarodnoj zajednici je ojačao, i sigurna sam da imamo sugovornike koji će razumjeti hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini. To nije jednostavan zadatak, ali je zato naša dužnost biti još uporniji. Iza nas stoje konkretni rezultati. Nijedna dosadašnja vlada ne može se pohvaliti političkom potporom i programskim rezultatima kao što to možemo mi. U nekim područjima Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati smo čak utrostručili financijsku potporu, a zahvaljujući zajedničkim naporima podigli smo kvalitetu infrastrukture, obrazovnih i kulturnih institucija, te smo unaprijedili zdravstvenu skrb. Pokrenuli smo program obnove kuća hrvatskih povratnika u Bosni i Hercegovini“, poručila je Zdravka Bušić, dopredsjednica HDZ Republike Hrvatske i nositeljica liste za XI. izbornu jedinicu.
 
Nevenko Barabarić, sadašnji gradonačelnik Ljubuškog naglasio je još jednaput kako Hrvati u BiH u posljednje četiri godine u hrvatskoj vladi imaju pouzdanog prijatelja I partnera “ Od dolaska Andreja Plenkovića na čelo na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj kandidat je zastupnika u Hrvatskom saboru na listi u XI. izbornoj jedinici
 
“Od dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ RH i hrvatske vlade, nikad nisu bili bolji odnosi između Republike Hrvatske i Hrvata u BiH – na svim razinama. Kao gradonačelnik sam tome svjedočio skoro u svakodnevnoj komunikaciji. Zajedno smo realizirali brojne projekte te sve tekuće problem rješavali brzo I učinkovito” naglasio je Barbarić i dodao kako će zalagati za rješavanje gorućih političkih pitanja poput Izbornog zakona BiH. Drugi dio je zalaganje za snažniju institucionalnu suradnju i preuzimanje pozitivnih iskustava od Republike Hrvatske. Moramo iskoristiti iskustvo RH vezano za pristupne pregovore Europskoj uniji i prekograničnu suradnju. Predano ću raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz RH u naše krajeve” poručio je Barbarić.