Podijeli članak

U povodu dogovora predsjednika pobjedničkih političkih stranaka u BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića o formiranju vlasti oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske.

Službena Sofija pozdravila je sporazum, odnosno principe za uspostavu vlasti na razini države BiH, koji su potpisali Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu. 

"Pozdravljamo sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a koji se odnosi na formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH. Veliki korak unaprijed je politički dogovor da se ubrzaju procesi integracije u Europsku uniju i održe odnosi s NATO-om", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske. 

Podsjećamo, Principi o formiranju vlasti na razini institucija BiH utemeljeni su prije svega na principima poštivanja Ustava BiH i važećih zakona. Opozicija iz FBiH optužuje Bakir Izetbegovića, a opozicija iz RS-a Milorada Dodika za kapitulaciju potpisivanjem sporazuma. 

Izetbegović je rekao kako u ovom sporazumu nema pobjednika ni gubitnika. U skorije vrijeme očekuje se da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dostavi svoj program rada Predsjedništvu BiH.