Podijeli članak

Prema pisanjima nekih medija, više od 200 najiskusnijih liječnika u Federaciji BiH ostaje bez licence za rad.

Rezultat je to odluke utvrđene Pravilnikom Liječničke komore FBiH, prema kojoj licenca neće biti produžena lijčeniku nakon što on napuni 75 godina života.

Radiosarajevo.ba razgovaro je s predsjednikom Liječničke komore FBiH Harunom Drljevićem koji ističe da Komora po Zakonu izdaje javni dokument koji se zove licenca za samostalan rad.

"To lijenik dobija sa završetkom studija i prijavom u Komoru. Svakih šest godina liječnik se relicencira. U tih šest godina liječnik mora ponuditi Komori sve oblike edukacije koju je u tom razdoblju imao kako bismo mi skupljanjem tih bodova, jer se svaki od tih edukativnih bodova drukčije vrijednuje, ponovo dobio relicencu", objašnjava za portal Radiosarajevo.ba 

Dakle, licenca vrijedi šest godina.

"Sa 65 godina života ili 40 godina radnoga staža, liječnik odlazi u mirovinu i njegov radno-pravni status je definiran zakonom o MIO/PIO", napominje.

Komora, kako kaže, i nakon 65 godine života, odnosno nakon 40 godina radnoga staža dozvoljava liječniku da radi još deset godina, s tim da je dužan svake godine donijeti liječniko uvjerenje, jer može doći do promjene zdravstvenog stanja koje može diskvalificirati tog liječnika. 

"Svi starimo i poznato je svima što se može dogoditi osobi koja je starije životne dobi. Za sljedećih deset godina Komora će donijeti deset privremenih licenci. Poslije 75. godine skupština Liječnike komore FBiH je u skladu sa zakonom zdravstvenoj zaštiti predvidjela da Liječnika komora odredi gornju granicu za izdavanje licenci za samostalan rad", govori Drljević.

Prema njegovim riječima, liječnik i dalje može biti konzultant, edukator, savjetnik, svoje bogato iskustvo da prenese na mlade - što mu je i zadatak, te da rukovodi zdravstvenom ustanovom, ali ne može samostalno da prakticira, jer smatra da je to gornja granica životne dobi.

S druge strane, mišljenja je profesor Velija Katica, to će ogromno iskustvo stečeno u radu s pacijentima, bezbrojni sati u operacijskim dvoranama, bogato znanje, grubom administrativnom odredbom biti bačeno u vodu.

"Smatram da to nije dobar potez, jer mislim da liječnike koje imamo trebamo čuvati kao zlato. Odlaze nam iskusni liječnici pa i mlađe generacije s licencama o kojima govorimo. Mislim da ih moramo čuvati, a ne činiti obratno", dodao je za portal Radiosarajevo.ba profesor Katica.