Podijeli članak

Nakon što je glumica Milena Radulović u dirljivoj ispovijesti optužila redatelja Miroslava Miku Aleksića da je više puta silovao dok je bila maloljetna, njene brojne kolege glumci, pjevači, novinari i aktivisti pružili su joj veliku podršku.

Odmah nakon objave intervjua koji je Radulović dala za Blic te informacije iz policije da je poznati redatelj Mika Aleksić uhićen zbog optužbi za silovanje, na društvenim mrežama su uslijedile brojne poruke podrške za 25-godišnju glumicu koja je javno progovorila o zastrašujućem iskustvu.

Mnogi poznati iz svijeta filma i televizije su podijelili svoja iskustva s Aleksićem.

Srbijanski glumac Milan Marić upozorio je da postoji "potencijalna opasnost od novog nasilja nad još jednom ženom", misleći na Biljanu, suprugu Mike Aleksića.

Glumica Mirjana Karanović kazala je za srbijanske medije da se divi kolegici Radulović koja je hrabro progovorila te da Aleksića smatra nakazom.

Jelena Tinska prisjetila se svog iskustva s Aleksićem napisavši da je poslije 20 godina napustila dječje pozorište "Duško Radulović" kada je Aleksić postavljen na mjesto upravnika jer se, kako kaže, ponašao hitlerovski i sadistički prema ansamblu. 

Podršku Radulović pružio je i redatelj Srđan Dragojević napisavši na Twitteru da je ovo strašan slučaj profesora predatora koji je u svojoj "pedagoškoj metodi" očigledno imao instrumentarij postupaka kojima je slamao ličnost, stvarao vrstu odnosa svojstvenu kultu, zajednici koja ne dopušta preispitivanje odluke vođe, prenosi Klix.


Prema informacijama iz beogradskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksić se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastovao pet svojih učenica. Dvije među njima su za vrijeme izvršenja krivičnog djela bile maloljetne.

"Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se", rekla je Milena Radulović u razgovoru za Blic.