Podijeli članak

Broj  slučajeva zaraze novim koronavirusom, koji je u sedam mjeseci ubio više od pola milijuna ljudi, u petak je u svijetu prešao 11 milijuna, prema podacima agencije Reuters.

Broj slučajeva covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus, sada je više nego dvostruko veći u odnosu na godišnji broj težih oblika gripe, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Mnoge zemlje ublažile mjere pa je u nekima znatno porastao broj slučajeva

Mnoge pandemijom teško pogođene zemlje ublažile su mjere uvedene kako bi se usporilo širenje zaraze pa je u nekima od njih došlo do znatnog porasta oboljenja te ih sada djelomice vraćaju, što je obrazac koji bi se mogao često viđati u 2021. godini, smatraju stručnjaci, piše Hina. 

Sjedinjene Države su u četvrtak izvijestile o više od 55.400 novih slučajeva covida-19. U većini američkih saveznih država broj slučajeva zaraze je u porastu te je nekoliko guvernera zaustavilo planove za otvaranje svojih država.

Gotovo četvrtina smrtnih slučajeva uslijed zaraze novim koronavirusom u svijetu, oko 129.000, zabilježena je u SAD-u. 

Samo u Latinskoj Americi 23 posto slučajeva

Latinska Amerika čini 23 posto slučajeva zaraze u svijetu, a samo Brazil ih ima 1,5 milijuna. Indija je postala novi epicentar pandemije u Aziji sa 625.000 slučajeva. 

Azija i Bliski istok imaju po 12 i 9 posto slučajeva u svijetu, prema podacima agencije Reuters temeljenim na izvješćima vlada. 

U nekim zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje broj registriranih slučajeva odražava manji dio ukupnog broja slučajeva covida-19. Otprilike je polovica do sada zaraženih i ozdravila.

Dosad preminulo približno isto ljudi kao što godišnje umre od gripe

Do sada je u svijetu bilo 520.000 smrtnih slučajeva povezanih s novim koronavirusom, što je približno isto kao i godišnji broj umrlih od gripe.

Nakon izbijanja u Kini i potom širenja u Europi, pandemija je sada ušla u novu fazu u kojoj najveći broj novozaraženih imaju Indija i Brazil, više od 10.000 dnevno.

U mnogim zemljama, uključujući Kinu, Novi Zeland i Australiju, proteklog je mjeseca došlo do ponovnog širenja zaraze iako su u velikoj mjeri suzbile lokalnu transmisiju.