Podijeli članak

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

'Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet', ocijenila je predsjednica vlade Srbije.

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda kako nema nikakva smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske pristojbe (od 100 posto, jednostrano uvedene u studenom 2018. na robu iz Srbije i BiH).

'Mogu se nadati da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god pristojbe utjecale na nas u središnjoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima', ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. rujna, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i učvrstiti ih, unatoč neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je 'pouzdan, iskren i predvidljiv partner' Njemačkoj.

Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Europe, što će Srbija 'uvijek znati cijeniti'. (Hina)