Podijeli članak

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K u suradnji s British Council-om i Veleposlanstvom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ organiziralo je dvodnevnu obuku za ravnatelje osnovnih škola s područja HNŽ.  Prisutnima su se obratili ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, dr. sc. Rašid Hadžović i zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH, dr. Ruth Wiseman.

U svom izlaganju ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, dr. Rašid Hadžović uputio je zahvalnost britanskom veleposlanstvu na vrijednoj donaciji. „Program 'Škole za 21. vijek' jedan je nizu projekata kojim našim učenicima želimo omogućiti interaktivan i inovativan način učenja, a samim tim pružiti i funkcionalno znanje koje će primjenjivati u nastavku školovanja i koje će im osigurati bolje izglede za zapošljavanje u budućnosti. Donacija 970 mikro:bit uređaja za sve osnovne škole, u vrijednosti preko 180 000 KM od velikog je značaja za obrazovni sustav koji će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa kako za učenike, tako i za nastavnike u Hercegovačko-neretvanske županije“, kazao je ministar Hadžović.

Program obuke podrazumijeva edukacije kojima će ravnatelji i nastavnici uz korištenje mikro:bit uređaja – džepnih računara steći znanja iz oblasti digitalnih vještina i vještina kritičkog razmišljanja, a koje će dalje koristiti u nastavnom procesu. Cilj korištenja mikro:bit uređaja je učenicima omogućiti primjenu praktičnih vještina kodiranja, kritičkog razmišljanja i programiranja, kao i  unaprjeđenje sposobnosti timskog rada i kreativnosti.   

Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH, dr. Ruth Wiseman izrazila je zahvalnost ministru Hadžoviću na suradnji s British Council-a i veleposlanstvom Velike Britanije u BiH. „Naš cilj je podržavati napore da se mladi ljudi obuče u oblasti kodiranja, kritičkog razmišljanja i rješavanju problema, jer su to vještine potrebne za suvremene poslove. Ovim programom učenice i učenici će sigurno uz korištenje mikro:bit uređaja dodatno poboljšati svoje vještine i kapacitete da integriraju kritičko razmišljanje kako u nastavnom procesu tako i svakodnevici. Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da pružimo mentorstvo i podršku svim školama kako bi nastavnici i ravnatelji zajedno sa učenicama i učenicima razvili inovativne projekte“, istakla je zamjenica Wiseman.

Program „Škole za 21. vijek“ je trogodišnji program za zemlje regiona koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u vrijednosti od 10 milijuna funti, čiji je cilj za preko milijun učenika širom Zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogući stjecanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja.