Podijeli članak

Britanska policija objavila je kako su od ponedjeljka do danas uhitili skoro 1300 pripadnika aktivističke skupine Extinction Rebellion (Pobunjenici protiv izumiranja) koja se bori protiv klimatskih promjena, piše The Guardian.
 
Policija danas uhitila 28 aktivista
 
Borci za prava životinja udruženi s Extinction Rebellion izjavili su kako je danas još 28 njihovih aktivista uhićeno dok su pokušali blokirati ulaz u ribarnicu Billingsgate u istočnom Londonu.
U ranim jutarnjim satima prosvjednici su sjeli ispred ulaza u Billingsgate, najveću ribarnicu u Velikoj Britaniji. Policija ih je u početku pokušala spriječiti da se postave ispred ribarnice, no kasnije su odustali. Iz uprave ribarnice nisu željeli razgovarati s prosvjednicima. Osim ispred ribarnice, prosvjednici su ponovo blokirali i druge dijelove grada.
 
Inače, iz policije su izjavili kako je od ponedjeljka do subote ujutro izvršeno 1290 uhićenja koja se povezuju s prosvjedima Extinction Rebellion.
 
Patnje riba ostaju neprimijećene
 
Kerri Waters, glasnogovornica ogranka Extinction Rebellion, koji se bori za prava životinja  - Animal Rebellion, izjavila je: "Za mnoge jedenje ribe predstavlja zdravu opciju. Ali baš kao što i životinje na kopnu pate, tako pate i ribe, koje misle, sklapaju prijateljstva i osjećaju bol. No njihove patnje ostaju neprimijećene." Dodala je i kako na ribarnici Billingsgate tisuće riba "koje se dnevno ukradu iz njihovog doma oceana" leže ili umiru.
 
Drugi glasnogovornik grupe Alex Lockwood izjavio je: "Naša je dužnost bila da dođemo ovdje i postavimo ove zahtjeve o potrebi tranzicije prema održivom sistemu prehrane te prestanku eksploatacije milijuna riba koje svake godine prolaze ovom ribarnicom."
 
Od početka tjedna traju prosvjedi protiv klimatskih promjena u više europskih država
 
Inače, ova skupina prosvjednika pod nazivom The Extinction Rebellion od početka tjedna je izvela nekoliko akcija u više različitih gradova u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Australiji, Francuskoj i Novom Zelandu, prenosi Index.hr.