Podijeli članak

Otac i brat Filipa Zavadlava, trostrukog ubojice iz Splita, jutros su stigli na ispitivanje kod suca istrage na sudu u Splitu.

Stanislav Zavadlav, brat osumnjičenog za trostruko ubojstvo u Splitu jučer je ozlijeđen, no nije se javio policiji ni tražio liječničku pomoć. 

Brat splitskog ubojice: Znam te momke

Ispred zgrade suda kazao je kako pozna osobe koje su ga jučer pretukle. 

"Najlakše mi je za to. Momci koji su to uradili, ja ih poznajem, neću govoriti koji su. Meni je još teža stvar što su tri mlada života izgubljena", rekao je novinarima.

U jučerašnjem ekskluzivnom intervjuu za Index je kazao kako su ga napali jer ga smatraju krivim zbog napisa da je branio brata.

Stanislav Zavadlav kaže da to što se piše nije točno. Tvrdi da je njegov brat imao problema s Marinom Bobanom i Juricom Torlakom te da su oni iznuđivali novac od njega i da je postojao sukob među njima, ali da on sam nije znao sve detalje.

"Iznosili su, iman čak u SMS porukama prijetnje i za mene i za moju obitelj. I kad su spominjali mog sina, ja sam razgovarao sa svojim bratom, ali nisam znao da je on tako nešto…", kazivao je Stanislav.

"On je rekao da mu se to ne sviđa, pitao je šta ćemo. Ja sam rekao: ‘Neka, proći će vrime.’ I on u zadnjih, koliko, 20 dana, nije bio psihički stabilan. Nije spavao, nešto ga je tištilo", potreseno nam je pričao Stanislav koji je tijekom cijelog razgovora ponavljao da mu je žao te da je znao da bi spriječio brata.

Što je napravio Filip Zavadlav

Zavadlav je, podsjetimo, u subotu kalašnjikovom ubio trojicu muškaraca u samom centru Splita, u ulici Šperun i Radmilovićevoj ulici.

Dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je nešto kasnije preminuo u bolnici. Na motoru je, prema informacijama koje su se dosad pojavile, ubio pogrešnu osobu jer su osoba koju je navodno želio ubiti i drugi muškarac zamijenili motore. 

Policija je dva sata i 45 minuta nakon ubojstva u Splitu uhitila 25-godišnjeg Zavadlava i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog trostrukog ubojstva i općeopasne radnje te je u nedjelju predvečer odveden pritvorskom nadzorniku. Naime, Zavadlav je nekontrolirano pucajući iz kalašnjikova pogodio i automobil u kojem je bilo četvero ljudi. Od tada do javnosti dopiru brojne informacije o teškom stanju u njegovoj obitelji. Pisalo se o presudi protiv majke, braći narkomanima, problemima s ocem, a s brojnim teškoćama u toj splitskoj obitelji godinama su upoznati u Centru za socijalni rad.


Prema raspoloživim informacijama, od tri brata jedino Filip nije bio ovisnik o drogama. S druge strane, ubijena trojica, kako se doznaje, bili su dileri s kojima je probleme imao prvo jedan od Filipove braće, a potom i on jer je pokušao zaštititi brata. Članovi grupa koje se na društvenim mrežama okupljaju potaknuti željom za pružanjem pomoći mladom ubojici spominju ga kao žrtvu te mu, kako ističu, žele dati drugu priliku. Ukazuju na činjenicu da se nije drogirao, otišao je iz teške obiteljske atmosfere u podstanare, našao posao...

Zavadlava brani odvjetnik Branko Šerić kojeg su angažirale samoorganizirane grupe podrške na Facebooku. On nam je jučer kazao kako zbog pravila u zatvorskoj bolnici u zagrebačkoj Svetošimunskoj ulici može svog branjenika posjetiti tek u ponedjeljak. Kako smo doznali, splitski je ubojica u svojevrsnoj izolaciji zbog njegova psihičkog stanja i zbog sigurnosnih razloga, kako ne bi došlo do osvete koja mu je navodno prijeti, piše Index.hr

Prosvjed podrške splitskom ubojici trebao bi se u Splitu održati u četvrtak.