Podijeli članak

Nastavak prekinute sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bit će dogovoren na Kolegiju za sljedeću redovitu sjednicu, a za ponedjeljak, 8. lipnja, sazvana je izvanredna sjednica, izjavila je za novi broj magazina "Dani" predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, upitana kada bi sjednica mogla biti nastavljena te da li će se na dnevnom redu naći promjene u Upravnom odboru FTV-a.

- Kod RTVFBiH je sporno to što to poduzeće očigledno ima problema oko funkcioniranja. Formalno upravljačka struktura ne postoji - mandat i posljednjem članu Upravnog odbora je istekao još 2013. godine. S druge strane, negativna izvješća o radu ovog javnog emitera nas kao vlasnika obvezuju da nešto poduzmemo. Nitko ne dvoji da postojeći Zakon o RTVFBiH treba mijenjati i to je bio prvi zaključak i prva podtočka naše rasprave o RTVFBiH. Tek potom je bilo raspisivanje natječaja za izbor UO, a bilo je zaključeno da do tada povjerenstva oba doma pripreme odluku o imenovanju privremenog UO na 60 dana - kazala je Bradara. 

Upitana koliko se priča o kadrovskim promjenama u FTV- u uklapa u priču o smjenama u upravljačkim strukturama federalnih javnih poduzeća, kazala je da "ovo nije dio tog paketa", ali postoje sličnosti koje se ogledaju u vlasničkoj strukturi. 

- No, kad je u pitanju RTVFBiH, odgovornost Parlamenta Federacije BiH je potpuna, jer Parlament je i osnivač RTVFBiH. Prema tome, RTVFBiH zahtijeva drugačiji pristup od Parlamenta FBiH, jer povlači daleko više odgovornosti u odnosu na javna poduzeća koj su u vlasništvu FBiH. Iskreno mi je žao što se ova pitanja, kao i neka druga ne rješavaju bez emocija, nego čisto ekonomski i u smislu gospodarenja i upravljanja nečim čemu ste vlasnik i osnivač - kazala je Bradara.