Podijeli članak

- U veselom ozračju Božića sjećanje na prvog kršćanina ubijenog zbog vjere moglo bi se činiti neprikladnim, ali upravo današnje slavlje je u skladu s božićnim značenjem, kazao je papa Franjo tijekom angelusa na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika.

Stjepanovo mučeništvo pokazuje kako je nasilje pojedeno s ljubavlju i smrt sa životom, uči nas kako najavljivati Krista kroz djela bratstva i evanđeljske karitativnosti. Tijekom trodnevnih obraćanja papa Franjo je uvijek naglašavao kako je Kristovo svjetlo jače od svih tmina.  U božićnoj poruci upućenoj tijekom obraćanja Gradu i svijetu (Urbi et Orbi), papa Franjo je istaknuo da je svjetlost Krista veća od tmine u ljudskom srcu i u sukobima.

U ljudskim srcima ima tmine, ali veća je Kristova svjetlost. Ima tmina u međuljudskim, obiteljskim i društvenim odnosima, ali veća je Kristova svjetlost. Ima tmine u ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim odnosima, ali Kristova svjetlost je veća, kazao je Franjo i poželio da Krist bude svjetlost za brojnu djecu koji pate zbog ratova i sukoba, te je nabrojio krizna žarišta u svijetu, prenio je Večernji list. 

Papa je govorio o nepravdi zbog koje su mnogi primorani napustiti svoje domove, prijeći pustinje i morā, koji se pretvaraju u groblje.

- Zbog nepravde su primorani podnositi neopisive zloporabe, ropstva svih vrsta i mučenja u nehumanim pritvornim centrima. Nepravda ih odbija na mjestima na kojima bi mogli imati nade u dostojan život i postavlja ih pred zidove ravnodušja, egoizma, kazao je Franjo i poželio da Kristova svjetlost omekša naše, često otvrdnulo i egoistično, srce, te da nas učini instrumentom njegove ljubavi.

Tijekom mise na Badnjak papa Franjo je kazao kako se na Zemlji sve usklađeno s logikom davanja kako bi se dobilo, Bog dolazi besplatno.

S Njegovom se ljubavlju ne može pregovarati, nismo učinili ništa kako bismo ju zaslužili i nikada joj nećemo moći dovoljno uzvratiti. Ne voli te Bog zato što misliš ispravno i lijepo se ponašaš; on te voli i točka. Njegova je ljubav bezuvjetna, ne ovisi o tebi. Koliko puta mislimo da će Bog biti dobar prema nama ako smo dobri i da nas kažnjava ako smo loši. Nije tako. On nas voli i u našim grijesima. Njegova se ljubav ne mijenja.

Od prvog dana svoga pontifikata, Franjo je govorio o neizmjernoj ljubavi Boga, te kako "On ne kažnjava, već prašta. Bez obzira na naše ideje, misli, grijehe, Bog nas voli i točka!".