Podijeli članak

Grupa zastupnica i zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predstavnika devet političkih stranaka okupljenih oko Kluba za europske integracije i sigurnosna pitanja čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI) sa sjedištem u Washingtonu, koju čine Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović (nema Hrvata?), na online sastanku održanom 01.04.2020. godine je razgovarala o hitnim mjerama koje Parlament Bosne i Hercegovine treba poduzeti u borbi protiv ekspanzije pandemije COVID-19 (koronavirusa), kao i osiguravanju podrške u zaštiti zdravlja stanovništva i pratećim mjerama ublažavanja devastirajućih ekonomskih posljedica pandemije.

- Odlučni smo u namjeri da pokažemo punu osobnu i političku spremnost na hitnu akciju kako bi se brzim prilagođavanjem zakonskog okvira omogućila hitna i prijeko potrebna nabavka i uvoz medicinske opreme i sanitetskog materijala, pružila podrška opstanku i što bržoj revitalizaciji onih sektora u domaćoj ekonomiji koji iz dana u dan trpe ogromnu ekonomsku štetu, a sve u cilju očuvanja svakog radnog mjesta, te kako bi se solidarno rasporedio teret borbe protiv pandemije između javnog i privatnog sektora. Prioritetna zadaća oba doma Parlamentarne skupštine je da pristupe izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma i Poslovnika Doma naroda, kako bi se omogućilo prisustvo na sjednicama i odlučivanje putem online pristupa, video-linka ili na drugi način. Time bi se omogućila neometana komunikacija oba doma Parlamentarne skupštine tijekom trajanja krize, što poslovnici koji su trenutno na snazi ne predviđaju. Stoga pozivamo kolegije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da u najkraćem vremenskom roku pripreme i hitno sazovu sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda radi izmjena i dopuna potrebnih zakona kako bi se ojačala spremnost Bosne i Hercegovine i njenih institucija da odgovore trenutnoj sigurnosnoj i zdravstveno-epidemiološkoj situaciji - navodi se u informaciji za medije.

Zanimljivo, hrvatski predstavnici, koji očito nisu poželjni u ovoj američkog grupi, traže isto ovo na razini Federacije BiH, ali se bošnjački predstavnici tome protive. U prijevodu, bošnjački predstavnici na državnoj razini se zalažu za ono što ne dopuštaju na federalnoj razini. 

Treba li nam jasniji znak kako bošnjačka politika želi od Vlade FBiH i Fadila Novalića napraviti apsolutnog vladara Federacije BIH, te ukinuti Parlament, a sa druge strane se zalaže za funkcioniranje Parlamenta na državnoj razini. 

Žalosna je činjenica kako se na ovakav način pokušava iskoristiti situacija oko koronavirusa u BiH.