Podijeli članak

Opasan presedan koji Federaciju BiH uvodi u prostor potpune pravne nesigurnosti napravili su na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH bošnjački ministri, prije svih ministri SDA, a potom i SBB-a koji su hrvatske ministre preglasali prilikom utvrđivanja mišljenja na žalbu na presudu Općinskog suda u Sarajevu donesenu po tužbi koju je protiv Vlade F BiH podnio Šerif Isović, v.d. ravnatelja
Federalne porezne uprave.

PIŠE: Marko Karačić

Bošnjački su ministri zauzeli stav kako se tužena Vlada F BiH nema potrebu žaliti na presudu Općinskog  suda u Sarajevu koji je presudio u Isovićevu korist unatoč upozorenjima Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije te ministarstava financija i pravde F BiH da osnova za žalbu na presudu itekako ima. Bošnjačkim ministrima dovoljan argument za žalbu nisu bile čak ni presude Ustavnog suda Federacije BiH u sličnim predmetima.

Podsjećamo, prema Zakonu o državnoj službi Federacije BiH, nakon obavljene natječajne procedure, rukovodeće državne službenike imenuje Vlada Federacije BiH na prijedlog resornog ministra. U slučaju imenovanja ravnatelja Porezne uprave F BiH, izostao je prijedlog Jelke Milićević, federalne ministrice financija, te su ministri HDZ BiH i SBB-a prije dvije godine odbili imenovati Isovića ravnateljem nakon čega su zatražili poništenje natječaja.

Odlukom Općinskog suda u Sarajevu poništenje natječaja je zaustavljeno. Isović je potom pred istim sudom tužio Vladu Federacije BiH jer nije potvrdila njegovo imenovanje. Nakon što je nepravomoćno dobio spor Vlada Federacije BiH neće se žaliti čime se otklanja i posljednja prepreka da Isović, mimo zakona i suprotno presudama Ustavnog suda F BiH po kojim je članak kojim se definira način imenovanja rukovodećih državnih službenika u skladu s Ustavom Federacije BiH, bude imenovan ravnateljem Porezne uprave Federacije BiH.

„Osnova za žalbu na presudu Općinskog suda u Sarajevu ima, jer ovaj sud prilikom donošenja presude nije uvažio odrebe Zakona o državnoj službi kojim je definiran način izbora rukovodećih državnih službenika“, upozorili su ministre predstavnici Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU pri Vladi Federacije BiH. U tekstu žalbe na presudu koju su pripremili, predstavnici ministrstva financija pozvali su se i na nekoliko ranijih presuda Ustavnog suda Federacije BiH koji je jasno povrdio da je članak Zakona o državnoj službi F BiH koji definra način izbora rukovodećih državnih službenika sukladan Ustavu F BiH.

„Ako se mi ne žalimo na presudu u kojoj se ne poštuju presude Ustavnog suda F BiH onda govorimo o nepoštivanju vladavine prava. Ovdje se ne radi o pojedincu već o principima, poštivanju zakona i Ustava“, naglasio je Mato Jozić, federalni ministar pravde upozoravajući kolege iz SDA i SBB na opasan presedan zbog izostanka žalbe na presudu Općinskog suda u Sarajevu donesenu u korist Šerifa Isovića. No, bošnjačke ministre, prije svih iz SDA koji su bili protiv žalbe, dok su SBB-ovi ministri ovog puta bili suzdržani, nije spriječilo da još jednom, po tko zna koji put, preglasaju hrvatske ministra kad su u pitanju kadrovska rješenja na rukovodećim pozicijama u iznimno važnim federalnim institucijama, a Porezna uprava koja je u sastavu Ministarstva financija to definitivno jest. Ministrica Milićević čija je suglasnost na imenovanje ravnatelja Porezne uprave F BiH bila nužna, nije zbog obveza, bila na sjednici na kojoj su grubo gazeći njezine zakonske ovlasti, bošnjački ministri napravili opasan presedan te uveli Federaciju BiH u prostor potpune pravne nesigurnosti.