Podijeli članak

Protueuropskoj rezoluciji o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta čiji su ciljevi navodna etnonacionalna podjela i snaženje seperatističkih tendencija usvojena je jednoglasno sa 70 prisutnih zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Međutim, ova rezolucija je usvojena bez glasova iz Klubova HNS-a, HDZ-BiH i HDZ-a 1990. Dakle, usvojena je isključivo glasovima zastupnika koje su u Parlament izabrali Bošnjaci.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić osvrnuo se na raspravu o rezoluciji na sjednici od 15. veljače.

- To je bio udar na demokraciju, na Europski parlament, na Ustav i, naravno, na Hrvate. Svi koji drukčije misle treba osuditi. To se kaže već u naslovu rezolucije. Hrvati koji pričaju o federalizaciji i decentralizaciji su i tako stalno meta. Pozivaju se odgovorne institucije na obustavu svih oblika djelovanja koji potiču na podjelu BiH. Pojednostavljeno, pozivaju se svi da poduzmu sve da se spriječi demokracija sloboda misli, riječi i djela, rekao je Bagarić.

A pitam se, dodao je, zar to nije već viđeno, zar to nije recidiv prošlosti? Znači li to ultimatum i Europi, međunarodnoj zajednici, postavljen s vjerom da će se uz pomoć OHR-a ponoviti Alijansa, smijeniti hrvatske dužnosnike i na njihova mjesta postaviti „Hrvate po zanimanuju“, poslati tenkove kao one na "Hercegovačku banku", potom primjenti novu metodu, izabrati hrvatskog člana Predsjedništva, kao 2006. i 2010. ponoviti platformu, formirati vlast s hrvatskim izdajicama, iživljavati se na hrvatskim braniteljima. 

-Ali, ne vjerujem da će međuanarodna zajednica i OHR ponoviti iste greške. Čemu zastrašivanje, čemu prijetnje? Ovo je, ipak, demokracija. Je li ovo povaratak na staro i uvođenje verbalnog delikta, uvođenje nekog projekta možda zabranjenog naroda? Bilo kako bilo, Hrvati se ne boje, dobro znaju šta znače progoni, na stotine tisuća osuđenih i ubijenih. Naš koncept je Washingtonski sporazum, Dayton, na čela EU, Kreševske deklaracije i HNS-a. To su načela dencentralizacije i regionalizacije, gdje bi bili svoji na svome – rekao je Bagarić, prenio je Avaz.

Dževad Hodžić iz kluba SDA rekao je, pak, kako ga "stvarno čudi da je Klub HDZ-a napustio sjednicu i da je neslaganjem s ovim stavom pokazao da tom klubu nije prihvatljivo da se odbace inicijative koje predlažu etničku federalizaciju BiH“.

Munib Jusufović iz Kluba SBB-a rekao je da što se tiče rezolucije da se tu nema šta dodati, ali se s obzirom na situaciju koju je prouzročila osjeća mučno. Unatoč tomu ju je podržao.

- Očito naša stvarnost pokazuje da nije problem u ovoj rezoluciji. Očito u našim glavama u našoj svijesti postoje strahovi različitih vrsta. Ova me rezolucija vratila u neka vremena. Svake aspiracije u bilo kojem vidu dovest će nas u istu situaciju. Neka ne gajimo iluziju da samo mi želimo demokratsku državu, jer neki će to nazvati unitarizam – rekao je Jusufović.

Zastupnik HDZ-a 1990 Zdravko Kuzman rekao je kako je tekst rezolucije „konfuzan od početka do kraja“.

- Kako osuditi nešto čega nema u dokumentu Europskog parlamenta? Uz naslov koji gubi svaki smisao, autor se poziva na konveciju o ljudskim pravima, što je apsurd. Europski parlament nam želi pomoći, a ne ugroziti nam naša prava. Također, u tekstu se pokazuje i visok stupanj paranoje. Stvarna namjera autora je osporiti i hrvatsko pitanje u BiH. Ovaj tekst je čista degradacija svih nas u Parlamentu. Predlažem da odbijemo raspravu o ovoj neozbiljnoj rezoluciji u ozbiljnoj instituciji kakav je ovaj Parlament – istakao je Kuzman.

Zastupnik HNS-a Ivan Musa je rekao „nećete da priznate postojanje hrvatske nacije“.

- Mi smo svoje jasno rekli. Vi usvojite ovu rezoluciju, ali bez nas. Dajte nam to zadovoljstvo – rekao je on.

Nakon toga su poslanici Kluba HNS-a napustili sjednicu Zastupničkog doma.

Suzana Franjka Galić iz DF-a upitala je je li on jedina Hrvatica koja je ostala na zasjedanju.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez čestitao je kolegici Galić i odao joj priznanje.   

- Ovo je jako hrabar čin. Ovo je veća gesta nego sve ostalo. Ovo što je Bagarić govorio to je najcrnji oblik totalitarizma, oni su spremni na sve. A kolegici Galić se valja vratiti u Tomislavgrad tamo odakle dolazi. Zbog ovakvih ljudi neka kolege Bošnjaci malo vode. Svi mi imamo idole. Moj idol je trenutni papa, a ja sam Bošnjak. To je čovjek koji je zadivio čitav svijet. I ne daj Bože da ja zbog ove šačice HDZ-ovaca na osnovu njih formiram mišljenje o Hrvatima – kazao je Helez.

Zastupnik SDA Salmir Kaplan kazao je da „BIH nije nimalo moja zemlja koliko od gospodina Bagarića“.

- Ja nisam nacionalist. Oni koji me poznaju to znaju. Ne mogu slušati neke stvari, poput toga da su Hrvati promicatelji europskih vrijednosti. Ispade da su Hrvati zabranjeni narod. Ja znam šta je progon, mene su protjerali Hrvati, meni je zapaljena kuća od Hrvata, ja se nisam sedam godina mogao vratiti u Stolac zbog Hrvata (...) Sada vi meni govorite o promicateljima europskih vrijednosti - rekao je Kaplan.