Podijeli članak

Ako baš ponekad ne možete odoljeti brzoj hrani, odaberite zdraviju opciju.

Dok vas većinu vremena nutricionisti upozoravaju da izbjegavate jesti brzu hranu, postoji nutricionistica koja će vas ohrabriti čak dva hamburgera. Da, znamo, već je želite proglasiti vašim osobnim herojem. No, njen savjet vrijedi samo ako birate između dva hamburgera ili jednog hamburgera i pomfrita, piše Index.

Naravno, kalorije koje ćete unijeti nisu nimalo dobra stvar, ali ako pitate nutricionisticu Emily Field ovog puta one nisu ni ključne. Kako ona savjetuje i svojim klijentima, umjesto da brojite kalorije, obratite pozornost na sastav namirnica koje jedete te se pobrinite da imate uravnotežene obroke umjesto da pojedinu hranu označavate kao "dobru" ili "lošu".

Također, ona potiče ljude da razmisle o tri komponente hrane - mastima, ugljikohidratima i proteinima. 

"Proteini su gorivo za vaše mišiće i duže će vas držati sitima, dok vam ugljikohidrati daju energiju, a masnoće pomaže u apsorpciji vitamina i minerala. Osim toga, uravnoteženim unosom ove tri komponente hrane izbjeći ćete prejedanje i imat ćete veću kontrolu nad osjećajem gladi", objasnila je Field u razgovoru za Business Insider.

Dakle, umjesto da se zamarate kalorijama, obratite pozornost na ravnotežu. Također, svojim klijentima savjetuje da se prilikom planiranja obroka zapitaju kako će se osjećati dva sata nakon jela. Upravo zato je prema njenom mišljenju puno bolji odabir pojesti dva hamburgera umjesto jednog hamburgera i pomfrita. Naravno, ako baš nikako ne možete odoljeti brzoj hrani.

"Želim da ljudi mogu jesti bilo koju hranu, da se mogu prilagoditi svakoj situaciji i da znaju da uvijek mogu odabrati odgovoran izbor za svoje tijelo", rekla je.

Naime, pecivo s meso, bez dodanog sira ili umaka, ima oko 300 do 400 kalorija. Te kalorije dolaze iz ugljikohidrata u kruhu (oko 40 grama), bjelančevina u mesu (oko 17 grama) i masti (oko 10 grama). Nasuprot tome, porcija pomfrita ima otprilike isti broj kalorija kao i hamburger, a sadrži mnogo masnoća i ugljikohidrata te vrlo malo proteina.

Zamjenom krumpirića za drugi hamburger gotovo ćete udvostručili unos proteina uz istovremeno smanjenje količine masti i ugljikohidrata koje jedete. Budući da je brza hrana već bogata masnoćama i ugljikohidratima, a siromašna proteinima, ovaj jednostavan savjet mogao bi vam pomoći u održavanju razine šećera u krvi.

Ako nikako ne možete odoljeti slasnom hamburgeru, a unatoč tvrdnjama ove nutricionistice i dalje vas brinu kalorije koje ćete njime unijeti u organizam, možda bi bilo najbolje da provjerite koliko trebate vježbati da biste ga potrošili. Vrlo lako biste na kraju mogli završiti grickajući mrkvu umjesto brze hrane...