Podijeli članak

Hrvatska košarkaška reprezentacija odmarala se ovog ljeta nakon što nije uspjela izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu u Kini, ali unatoč užasnim rezultatima prošlih godina, sljedeće godine će igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

To je ostvarila zahvaljujući pobjedi Grčke protiv Novog Zelanda i njezinim plasmanom u drugi krug. Kod izbora reprezentacija za kvalifikacijske turnire za Tokio u srpnju sljedeće godine gleda se renking FIBA-e, a Hrvatska se na njemu nalazi na devetom mjestu.

Četiri kvalifikacijska turnira

U srpnju će se igrati četiri kvalifikacijska turnira na kojima će sudjelovati po šest reprezentacija, a među njima i Hrvatska. Kvalifikacije je za Sportske novosti najavio Bojan Bogdanović.

"Imamo to iskustvo, mislim na ovu generaciju, igranja kvalifikacija u Torinu, iz kojih smo pronašli put u Rio. I imat ćemo šansu, možda i dobru šansu nakon svega. Međutim, koja nas god skupina zapadne, neće to biti lak posao. Ne treba zaboraviti da su u kvalifikacijama ostale samo europske reprezentacije i jedna Kanada koja će biti kompletna sa svim NBA igračima. Tko god prođe kroz ove kvalifikacije, u Tokiju će se boriti za medalju", rekao je Bogdanović pa komentirao da će Hrvatska biti među zemljama koje će ugostiti kvalifikacije. 

"Daj bože da bude Split"

"Može netko govoriti da bi u tom slučaju na nama bio veći pritisak, ali ja mislim da bi nam to bila prednost. Doduše, igrali smo i 2015. uvodnu skupinu Eurobasketa kod kuće pa nismo baš najbolje reagirali. Biti domaćin je ipak prednost i nadam se da će nam FIBA dodijeliti domaćinstvo."

Hrvatska bi te utakmice trebala ugostiti u Splitu.

"Evo, sada je u Splitu gostovala i nogometna reprezentacija, ugođaj je bio fantastičan. Split je također jedan od gradova u kojima reprezentacija dugo nije igrala. Ja, recimo, nikad nisam u dresu Hrvatske igrao u Splitu. Split je zaslužio domaćinstvo na jednom takvom turniru, a i Hercegovina je blizu, doći će puno ljudi. Kažem, ne znam koja će biti odluka, ali daj bože da bude Split", rekao je Bogdanović.