Podijeli članak

Povodom obilježavanja svjetskog Dana borbe protiv dijabetesa, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA je, u ponedjeljak 14.11.2016., obavljalo besplatne preglede za građane diljem Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom, skoro tisuću građana je imalo priliku izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak, te doznati nešto više o prevenciji
i riziko-faktorima ove bolesti.

Akcija besplatnih pregleda je urađena u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kao dio projekta pod nazivom „Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom“. Cilj ovih projekata je bio educirati stanovništvo o šećernoj bolesti, njenim uzrocima, posljedicama i
liječenju, te pored toga podići razinu svijesti pacijenata o ovoj bolesti i o važnosti preventivnih pregleda.

U Sarajevu je 30 članova BoHeMSA-e, studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, obavilo kompletan pregled pacijenata u ambulantama obiteljske medicine. Pregledi su rađeni u domovima zdravlja Ilijaš, Hadžići, Novi Grad i Vogošća, a ukupno je pregledano 200 pacijenata. Pregled je podrazumjevao antropometrijska mjerenja (tjelesna težina, visina,
indeks tjelesne mase, obim struka), mjerenje krvnog tlaka i pulsa, auskultacija krvnih sudova vrata, te mjerenja ŠUK-a (Šećera u krvi) i HbA1C (tromjesečni šećer u krvi).

 Akcija u Sarajevu je uspješno realizirana u suradnji sa Udruženjem liječnika obiteljske medicine u BiH, pod pokroviteljstvom i u partnerstvu s Medicinskim fakultetom u Sarajevu, JU DZ Županije Sarajevo, te kompanijama Novartis i Bosnamedic.

Članovi BoHeMSA-e u Tuzli, u suradnji s Udruženjem Dijabetičara TK Plavi Krug, su održali niz aktivnosti u cilju promocije zdravijeg načina života, zdrave ishrane te redovitih liječničkih kontrola. U sklopu projekta rađeno je besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, ispunjavanje upitnika procjene rizika za Dijabetes tip 2, te dijeljenje edukativnog
materijala. Akcija je rađena u Tuzli, te u još tri općine Tuzlanske županije – Živinice, Teočak i Čelić, a u akciji je sudjelovalo preko 400 građana.

U Mostaru, u prizemlju Mepas Mall-a od 17-19 h upriličeno je besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi za sve posjetitelje u suradnji sa Udrugom dijabetičara „ Insula“ Mostar. Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i članovi BoHeMSA-e obavili su preglede te pružili informacije o dijabetesu za skoro 300 građana Mostara.

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA je nevladina, neprofitna, studentska organizacija čije članstvo čine studenti medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini. Glavne djelatnosti BoHeMSA-e su suradnja između studenata, predstavljanje studenata i udruživanje interesa studenata medicine na nacionalnom i međunarodnom nivou.

BoHeMSA je punopravni član Međunarodne federacije udruženja studenata medicine - jedne od najvećih studentskih organizacija na svijetu koja zastupa studente medicine, buduće liječnike, na svjetskom nivou.