Podijeli članak

Za uspjeh vam treba više od novca i pameti. Prema jednom od osnivača svemirske tvrtka SpaceX, te dvije komponente samo su mali djelić velikog uspjeha, piše CNBC.

"Inteligencija je više alat koji vam omogućuje uspjeh nego sam sastojak uspjeha", napisao je na Quori poduzetnik Jim Cantrell, jedan od suosnivača tvrtke SpaceX milijardera Elona Muska.

Musk je u utorak uspješno u svemir poslao svoj električni automobil Tesla Roadster na najmoćnijoj ikad izgrađenoj raketi. "Ako lansiranje uspije, to je kraj igre za sve druge rakete teške kategorije", predvidio je Musk na presici u ponedjeljak.

Iza Cantrella je dugogodišnje iskustvo u savjetovanju milijardera i tehnoloških tvrtki, među kojima je i Elon Musk. Stoga ima pravi uvid u ono što ljudima stvarno treba na putu do uspjeha.

Prema Cantrellu, uspjeh se temelji na "jednoj jednostavnoj formuli", to jest tri stvari oko kojih se slažu i Bill Gates, Mark Cuban i Jeff Bezos.

1. Strast

Cantrell vam savjetuju da se bavite onime oko čega ste strastveni. "Bez strasti vaš posao nije vaša ljubav i nikad ne možete ostvariti svoj potencijal niti biti bolji od drugih koji se prepuštaju svojoj strasti", piše Cantrell.

Drugi uspješni ljudi slažu se s njim. "Ako imate sreće, dok ste mladi pronađete svoju strast. Ja sam je pronašao kada mi je bilo 13. Pronašao sam računala i softver", kazao je Bill Gates.

Strast je Gatesa dovela do stvaranja Microsofta koji danas vrijedi 507,5 milijardi američkih dolara. Gates je trenutačno drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

2. Talent

"Radite ono u čemu ste dobri", kaže Cantrell. Ako život provedete radeći težak posao koji vam ne ide najbolje, "prešišat" će vas talentiraniji kolege.

I milijarder Mark Cuban slaže se da upravo talent i napor vode ka uspjehu. Cubanov talent je tehnologija. Cuban se sam naučio programirati na svom prvom poslu, a ponekad bi se toliko zadubio u softver da po osam sati nije prestajao raditi.

"Tada sam shvatio da bih mogao biti zbilja dobar s tehnologijom", kaže Cuban. Cuban je svoju tvrtku za računalno savjetovanje MicroSolutions 1990. godine prodao za šest milijuna dolara.

Cuban je danas "težak" 3,3 milijarde dolara i kaže: "Ako vam nešto ide, strastveni ste i ulažete dodatne napore kako biste postali najbolji, dogodit će vam se dobre stvari".

3. Vrijednost

Ako nitko ne želi vašu ideju, ona ništa ne vrijedi, kaže Cantrell. "Radite nešto što stvara vrijednost i što se može prodati na sadašnjem ili budućem tržištu", savjetuje.

"Vi ste možda zadovoljni svojim proizvodom ili uslugom, no ako ih nitko drugi ne želi, nećete se obogatiti niti doći do osobnog ili poslovnog uspjeha", piše Cantrell.

Ta formula je dovela do uspjeha i osnivača Amazona Jeffa Bezosa. Bezos je korisnicima ponudio uslugu koju su znali cijeniti: širok spektar proizvoda na internetskoj platformi kojoj je moguće pristupiti iz vlastite fotelje.

Amazon je u početku prodavao knjige, zatim glazbu, a Bezos je nakon toga odlučio poslušati kupce i njihove želje. Ponudio je kupcima ono što cijene i za što su voljni platiti.

"Razvijamo nove vještine unutar tvrtke kako bismo mogli zadovoljiti buduće potrebe kupaca", kaže Bezos. "Uvijek smo usredotočeni na korisnika", dodaje. Formula je očigledno uspješna jer će Amazon za deset godina biti vrijedan tri bilijuna dolara, prenosi Index.hr.

Cantrell naglašava da novac i inteligencija nisu ključni faktori na njegovu popisu. "Uvrstite li tri navedena elementa u svoj život bit ćete vrlo uspješni i novac će vam doći sam od sebe", poručuje Cantrell.