Podijeli članak

Sintagma Black Friday je nastala u SAD-u, a koristi se za označavanje prvog petka nakon Dana zahvalnosti koji je poznat po maksimalnom snižavanju cijena u trgovinama širom SAD-a.

Ovaj svojevrsni praznik za šopingholičare utemeljen je davne 1952. godine, a toliku progresiju je doživio da od tog trenutka da danas, 66 godina nakon prve blagdanske kupovine, tisuće ljudi kampiraju ispred omiljene trgovine kako bi bili prvi u redu. 

"Crni petak" je sutra, a 23. studenoga 2018. godine također označava i otvaranje blagdanske sezone diljem svijeta. Iako je Black Friday primarno vezan za Sjedinjene Američke Države, on je na neki način postao globalni trend tako da se u svim svjetskim metropolama sutra očekuju ogromne prometne gužve prouzrokovane ovim danom, a nerijetke su čak i tuče ispred omiljenih prodavnica.

Naime, kako piše Klix.ba, trgovci diljem svijeta odlučuju svoje proizvode sniziti od 20 do 80 posto, što je odlična prilika da se kupi dugo traženi artikal po vrlo povoljnoj cijeni. Pojedine trgovine se sve češće odlučuju i na sniženja tijekom cijelog tjedna, koja je poznatija kao Black Week, što služi kao mamac za privlačenje potencijalnih kupaca.

Najzanimljivije je govoriti o brojkama kada je riječ o Black Fridayu. Prošle godine su stanovnici Velike Britanije prednjačili po potrošnji na ovaj dan, tj. promet u Velikoj Britaniji kretao se, konvertiramo li u domaću valutu, oko 19 milijardi KM, a nakon nje slijedi Francuska s 13 milijardi.

Izuzetno je važno istaknuti kako Black Friday groznica već neko vrijeme trese i susjednu Hrvatsku, a prošle godine su Hrvati na ovaj dan potrošili blizu 130 milijuna KM.

Black Friday u posljednjih nekoliko godina postaje sve popularniji i u našoj zemlji, što se može zaključiti prema najavama velikih sniženja u mnogim prodavnicama i tržnim centrima u većim gradovima.

Prošle godine u sarajevskim i mostarskim tržnim centrima, ali u samoj jezgri grada, zabilježene su velike gužve u večernjim satima, kada su mnogi kupci s osmijehom na licu kupovali po znatno nižim cijenama.