Podijeli članak

Dolf Pospiš, osuđivani pripadnik neonacističke organizacije Nacionalni stroj koji je zbog incidenata povezanih s izazivanjem vjerske, rasne i nacionalne mržnje, u zatvoru proveo više od tri godine - odlučio je okrenuti novi list.

Naime, mladi Novosađanin danas se zove Dajana, podvrgnuo se hormonskoj terapiji, nada se da će uskoro promijeniti spol i tvrdi da je neonacizam samo ružna prošlost i faza u koju je kao nesigurna tinejdžerica bježala jer nije mogla prihvatiti što zapravo jest, prenosi Index.

Postoji samo Dajana

"Ja sam izmislila sve te likove, zbog svojih nezadovoljstava, frustracija i kompleksa. Ne postoji ni Dolf, ni Adolf, ni Rudolf. Postoji samo Dajana", rekla je za N1.

Tvrdi da je oduvijek znala da je žena, ali je to zbog osude društva potiskivala i prikrivala ekstremima.

"Nije lako za objasniti. Povučeš se u sebe i mrziš to, i počne ti toliko smetati da izgubiš sebe. Pravilo mi je kaos u glavi, pogotovo u pubertetu - što sad? Ja sam svjesna i osjećam se kako se osjećam, a šutim. Osjećam se kao žensko, a nemam to kome reći, pogotovo prije deset ili više godina. Nemaš se kome požaliti jer okolina je ovdje ortodoksna i tek tad nisu razumjeli", govori Dajana.

I dok su nekad mete njezinih napada bili oni drukčiji, danas se i sama bori protiv nerazumijevanja zadrte sredine: "Bilo je napada, ali ja se borim i ne dam se. Ako sam ja već bila takva, da sam sebe mrzila, suzbijala osjećaje i ispoljavala neku takvu agresiju, mogu se okrenuti i boriti se i za sebe, i za stav, i za to tko sam i što sam", poručuje.

I prijatelji i obitelji okrenuli joj leđa

Međutim, povremeni su napadi samo dio problema, a danas joj je, unatoč tome što je otkrila tko je zapravo, daleko teže nego prije. Naime, Dajana je beskućnica. Prijatelji su je se odrekli, a članovi obitelji izbacivali iz stanova u kojima je živjela.

Budući da nema stalno prebivalište, ne može se prijaviti za operaciju promjene spola, niti ima dovoljno novca za redovito uzimanje hormonske terapije. Traži posao, ali poslodavci joj zbog izgleda okreću leđa.