Podijeli članak

Anamarija Božinović je nekadašnja studentica Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koja se nakon završetka preddiplomskog studija otisnula u Zagreb.  Trenutno je voditeljica Vikend zone Narodnog radija u Zagrebu gdje skupa s poznatim imenima na hrvatskoj novinarskoj sceni uveseljava slušatelje diljem Hrvatske. 

Prije tri godine završilo je njezino obrazovanje u Mostaru, ali kako kaže Mostar joj je još uvijek na posebnom mjestu u srcu. 

Moj život u Mostaru je bio idealni studentski život, laganini,... Brzo sam se prilagodila ispijanju kave po cijeli dan, ako ćemo po tome gledati onda sam te tri godine bila prava Mostarka. Stvarno bi svakome tko se misli upisati fakultet u tom gradu preporučila da ode jer sigurno neće požaliti, meni je to bila jedna od boljih odluka u životu jer me je dovela tu gdje sam sada. Mostar je stvarno grad koji ima dušu, grad u koji se zaljubiš čim dođeš, teško je to uopće opisati, treba doći i to doživjeti. Najljepše uspomene me vežu uvijek za ekipu koju sam tamo upoznala, većina njih su bili pravi Mostarci, i s većinom se i dalje čujem pa često i svratim na kavu!“, govori za Pogled.ba ova Dalmatinka koja je rodni Split zbog posla zamijenila Zagrebom. 

Iako joj je u početku život u Zagrebu bio neobičan, naviknula se na tu 'vrevu' te joj je postao drugi dom.
 
Život u Zagrebu je potpuno drukčiji, više je užurbano, veliki grad, puno ljudi, ne znaju oni baš za tu 'fjaku' kao što Mostarci i moji Dalmatinci jako dobro znaju. Ali opet, sviđa mi se grad jer je baš takav. Ne bi bilo dobro da je svugdje isto“, brani Božinović Zagreb kojeg je zavoljela jer sve rjeđe pronalazi slobodno vrijeme kako bi posjetila Split. 

Pa na početku sam stalno putovala, čim bi uhvatila koji slobodni dan, al kako vrijeme ide sve sam rjeđe i rjeđe dolje, trebalo mi je malo više vremena da shvatim da sad stvarno živim tu. Ali mogu ja iz Splita al' neće Splićanka nikada iz mene. I toga se držim!“. 

Božinović se vrlo brzo ukopila u ekipu Narodnog radija jer su svi jako vrijedni i predani poslu kojeg radi, a s druge strane dobri su mentori koji je rado savjetuju.

Narodni radio je prije svega jedna velika obitelj, tako su mi se činili i prije nego što sam došla tu raditi, a sad nakon što sam sve te ljude i upoznala to su samo potvrdili. Ponosna sam jer sam dio cijelog tog tima. Cijela ekipa Narodnog me naučila po nešto, kad sam stigla svi su imali hrpu savjeta kako bi mi zapravo olakšali jer ipak su oni u tom poslu godinama, sjećam se da mi je Tatjana Jurić na početku rekla samo da se opustim i uživam. Tako i je, uživam stvarno u svakom trenutku u eteru“, kaže Božinović. 

Službeni radni dan joj počinje slažući glazbenu listu koju joj je pripremila glazbena urednica za njezina četiri sata u eteru. Neke teme već ima spremne od dana prije, neke aktualne tada potraži na internetu.

I to je to! Idem u eter, družim se s našim slušateljima koji često zovu, uglavnom radim okružena pozitivom, dobrom glazbom i dobrim ljudima. Ali radno vrijeme ti je stalno, bio na poslu ili doma ili bilo gdje drugo, nikad ne znaš kad će ti na pamet pasti neka dobra ideja pa brzo pišem da ne zaboravim ili ako usput nešto vidim odmah u glavi pripremam za program“, predočava svoj radni dan te dodaje kako je zahvalna što se do sada nije susrela s nekim negativnim stranama ovog posla. 

Zasad sam se samo upoznala s pozitivnim stranama jer radim posao koji volim te sam okružena pozitivom, dobrom glazbom i dobrim ljudima pa mi ništa više ne treba. Uživam u ovom poslu i mislim da bi svatko trebao raditi ono što voli“. 

Ne vjeruje da je novinarstvo danas slabo cijenjeno te misli da ako netko dobro radi i ulaže dovoljno truda da će rezultati sami doći s vremenom. 

Što se tiče žutog tiska, trenutno je boom društvenih mreža pa je to potaknulo malo više 'žutila' na naše portale, ali da je sve ozbiljno bilo bi nam dosadno, ovako imamo za svakog po nešto pa tko voli 'žutilo' nek izvoli“, zaključila je Anamarija Božinović. 

Branka Dijaković/Pogled.ba