Podijeli članak

Davora Dujmovića publika s područja bivše Jugoslavije pamti kao Perhana u filmu "Dom za vešanje", ali i po ulogama u Top listi nadrealista. Sa samo 18 godine postao je zvijezda,a nažalost na današnji dan 1999. godine, sa samo 30 godina, počinio je samoubojstvo vješanjem.

Rođen je u Sarajevu, a nadimak Perhan zauvijek mu je ostao. Ulogu koja mu je obilježila život dobio je sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred glazbene škole, nakon nastave odlazio je do oca koji je radio na tržnici.

"Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao", ispričao je kasnije.
 

Jednom je svratio na sok u obližnji restoran, u kojem su bili Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorova oca može li njegov sin sudjelovati na audiciji za film "Otac na službenom putu". On je pristao, a uspostavilo se da je Davor savršen za tu ulogu. Nakon toga pokušao je upisati filmsku akademiju, a nakon neuspjeha više nije ni pokušavao.

S nepunih 18 godina dobio je glavnu ulogu u "Domu za vešanje" Emira Kusturice, zbog koje su ga proglasili jednim od pet najboljih glumaca Europe te su ga uspoređivali s Dustinom Hoffmanom, pišu srpske Novosti.

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom. Pokušao se izliječiti od ovisnosti, no nije uspio.

"Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo 'ja sam mal pa sam radoznal', ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću", rekao je.
 

Početak rata dočekao je u Sarajevu otkud je otišao u Beograd. Snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji Underground. 

Poslije rata otišao je u Banju Luku, gdje je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije nosi njegovo ime. Potom se preselio u Sloveniju zbog ljubavi. Vrijeme je provodio u prirodi s konjima te je pokušao pobijediti depresiju i alkoholizam.

Sa samo 30 godina oduzeo si je život 31. svibnja 1999. u Novom Mestu.