Podijeli članak

Američki komičar Bill Cosby osuđen je na tri do deset godina zatvora u državnom zatvoru zbog seksualnog napada, javljaju američki mediji.

81-godišnji Cosby u sklopu presude deklariran je kao nasilni seksualni predator, što znači da će do kraja života morati ići na savjetovanje i biti na popisu seksualnih prijestupnika.
 
Sudac ga je proglasio predatorom unatoč argumentima njegovih odvjetnika da njegova starost i slabovidnost znače da nije prijetnja okolini. Susjedi, škole i vrtići će također morati biti obaviješteni da Cosby živi u njihovoj blizini.
 
Proglašen krivim zbog drogiranja i seksualnog napada
 
No zatvorska kazna bi za Cosbyja lako mogla biti doživotna - ako bi dobio maksimalnu kaznu od deset godina, imao bi 91 godinu kad bi izašao iz zatvora.
 
Cosby je u travnju proglašen krivim za tri slučaja seksualnog napada, odnosno drogiranja i zlostavljanja Andree Constand, kad je završeno ponovljeno suđenje.
 
Osramoćeni televizijski glumac i komičar odbio je dati izjavu kad mu je sudac Steven O'Neill dao priliku. Sudac je isto tako odbio Cosbyjev zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu do rješenje žalbe koju misli uložiti presudu.
 
"Gospodine Cosby, uzeli ste njen divni zdravi mladi duh i slomili ga", rekao je sudac osuđenom silovatelju. Također je poručio Cosbyjevoj žrtvi da je "čuo o vrlo jasnom učinku" koji je napad imao na njen život.
 
Izbačen iz Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti
 
Psihologinja Kristen Dudley kazala je da Cosby ima nekontroliranu potrebu zlostavljati mlade žene, a to čini pomoću moći i prestiža, što ga svrstava u kategoriju "seksualnih predatora".
 
Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti u svibnju je izbacila Cosbyja i Oscarom nagrađenog redatelja Romana Polanskog, prenosi Index.hr. Oni su bili prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u prosincu prošle godine nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.
 
Nekad moćan filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u listopadu nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo.