Podijeli članak

Slučaj "Tomislav Nuić" i dalje je tema u bh. i europskom rukometu. Bosna i Hercegovina je, najvjerojatnije, ostala bez doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2019., ali ima i onih koji čvrsto vjeruju da se stvari mogu promijeniti.

Među njima je i izbornik Bilal Šuman, koji je za Avaz dostavio nekoliko bitnih materijala koji ukazuju na to da je za sve kriv delegat Darko Repenšek iz Slovenije.

- Dok je bio sudac Repenšek je optužen da je namještao utakmice Lige prvaka prije devet godina. Stavljala mu se optužba da je u paru sa Slovencima Jankom Požežnikom i još četvoricom sudaca 2009. direktno utjecao na rezultate koji su Kiel doveli na krov Europe. Tada je nestalo 192.000 eura, istraga i danas traje - priča Šuman.

Tu nije kraj aferama Slovenca. Repenšek je optuživan i 2004. da je prihvatio mito od 5.000 dolara kako bi namjestio meč olimpijskih kvalifikacija između Egipta i Tunisa. 

- Također se zbog sličnih situacija i nalazio pred sudom u Ljubljani, a o ovome su brujali slovenski mediji u tom periodu - priča Šuman. 

Nakon sudačke karijere, Repenšek je nastavio kao EHF delegat. Šuman nam je dostavio i popis igrača BiH i Švicarske koji je u 11 sati na dan utakmice u Tuzli, 13. siječnja objavljen na live-tikeru EHF-a.

- Na tom popisu se uredno vidi da je Nuić na spisku. Javno pitam Repenšeka "gdje je bio od 11 do 19 sati i po kojim kafanama je hodao da bi na kraju zaboravio staviti Nuića u zapisnik". Korumpirani Repenšek je na utakmicu došao u alkoholiziranom stanju. Nije bio u stanju da pripremi zapisnik, pa je djelatnica RSBIH, u vrijeme intoniranja himni, morala trčati u fotokopirnicu u Robnoj kući "Omega" da bi isprintala spisak igrača - kaže Šuman.

Izbornik bh. reprezentacije kaže da je svjestan da u našem rukometu ima problema kao u svakom sportu u BiH, ali da reprezentacija ne treba biti sredstvo pojedincima i zlobnicima za potkusurivanje.

 - Protiv Repenšeka treba pokrenuti istragu u EHF-a, a ja bih volio da RSBIH pomognu Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH i da pošalju dopis Europskoj rukometnoj federaciji, jer ovo što je Slovenac uradio je i udar na naciju. Neko nam mora pomoći da raskrinkamo ovu mafiju, a dokaza imamo i više nego što treba - kaže Šuman dodajući da čvrsto vjeruje da će pravda pobijediti i da će BiH zaigrati u doigravanju protiv Norveške.