Podijeli članak

Tagovi

BiH je samo tijekom prošle godine uvezla u vrijednosti većoj od 250 milijuna KM vode, kruha i pekarskih proizvoda, ogrjevnog drva, slame i pljeve. Zanimljivo je kako smo, uz zemlje okruženja i Europe, spomenute proizvode uvozili i iz Irana, Izraela, Afganistana, Jordana, piše Večernji list BiH. 

Uvozimo i što ne bismo trebali 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, do kojih je došao EuroBlic, prošle godine je u BiH uvezeno vode u vrijednosti od 128 mil. KM, kruha i peciva - 122,5 mil., ogrjevnog drva u oblicama i cjepanicama - 2,7 mil., slame i pljeve - 362.000 KM. Od početka ove godine samo smo kruha i pekarskih proizvoda te ogrjevnog drva uvezli 72,3 milijuna KM. Ljubo Maletić, predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije, kazao je kako je sramota da građane BiH hrane, poje i griju proizvođači iz “bijeloga svijeta”. 

- Ako nemamo izvora i rijeka, njiva, livada i šuma, onda nemamo ništa. Jasno je da se jedna država, htjela to ili ne, mora u inozemstvu opskrbljivati robama koje sama ne može proizvesti. Međutim, žalosno je i izvan pameti da uvozimo kruh, sijeno, cjepanice, vodu - kazao je za EuroBlic Maletić. 

Prva u regiji po izvorima vode 

Ekonomska politika u BiH u proteklim godinama temeljila se na uvozu iako su često domaći proizvodi mnogo kvalitetniji. BiH je prva u regiji, a sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode. Unatoč tome, godinama unatrag BiH uvozi enormne količine tog prirodnog resursa. Voda, ili kako je često nazivaju “nafta 21. stoljeća”, jedan je od najznačajnijih resursa u svijetu. 

S 9460 kubičnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regiji. Ipak, uvozi gotovo 8 puta više vode nego što izvozi. Vrijednost uvoza u 11 mjeseci 2016. bila je gotovo četiri puta veća od vrijednosti izvoza.