Podijeli članak

Iako na unutarnjem planu politička kriza ne jenjava gotovo nikako, u ovom mandatu bh. vlasti, postignuti su određeni uspjesi na vanjskopolitičkom planu, pogotovo ako znamo da smo bili u višegodišnjoj letargiji. Predali smo zahtjev za članstvo u EU, isti je odobren te smo dobili Upitnik, usvojen je dokument Pregled obrane pa se očekuje i aktiviranje MAP-a s NATO-om, ali u prosincu ove godine možemo napokon očekivati i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Naime, u glavnom gradu Argentine Buenos Aires se od 11. do 13. prosinca održava XI. ministarska konferencija na kojoj je poprilično realno očekivati prijem naše zemlje, piše Dnevni list

"Ubrzo bi trebalo biti završena posljednja obaveza iz Zakonodavnog akcijskog plana pristupanja WTO, usvajanjem amandmana na Zakon o unutarnjoj trgovini FBiH. Bilateralni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom o određenim tarifnim kvotama ponovo intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u ožujku", kazao je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

Usuglašavanje stavova

Na sastanku s generalnim direktorom WTO Robertom Azevêdom, on je naglasio kako je BiH spremna intenzivirati aktivnosti i dovršiti pristupni proces, uz nastavak podrške WTO, posebno u bilateralnim pregovorima o pristupu tržištu s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom da bi preostala otvorena pitanja bila riješena u najkraćem mogućem roku. Upravo zbog toga sugovornici su se složili da bi BiH mogla postati članicom WTO na XI. ministarskoj konferenciji, ali samo ukoliko nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta. Azevêdo je naglasio kako BiH može u potpunosti računati na podršku WTO i u narednoj fazi pregovora radi što skorijeg stjecanje članstva, te ukazao da WTO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH.

Naime, do sada nikako nismo uspijevali naći zajednički jezik s navedene tri države oko određenih pitanja. Tako je s Ruskom Federacijom jer je BiH dostavila vrlo široke zahtjeve koji daleko prelaze njene izvozne mogućnosti kao i interese našeg gospodarstva. Sporni su  vrlo obimni zahtjevi u pogledu traženih carinskih koncesija i pristupa tržištu usluga. Kada je pak u pitanju Ukrajina, napravljen je odgovarajući napredak ali još uvijek su otvoreni pregovori za oko 1.300 proizvoda od kojih 600 u oblasti agrara. I zaključno, s Brazilom je sporno bilo nekoliko tarifnih linija, a odnose se na zamrznuto pileće i svinjsko meso.

Što je WTO?

WTO je jedina međunarodna organizacija (izvan sustava UN) koja se bavi globalnim pravilima trgovine između zemalja radi osiguranja urednog, predvidivog, balansiranog i slobodnog odvijanja svjetskih trgovinskih tokova. Trenutno ima 164 članice, na koje otpada preko 97 posto svjetske trgovine. Preostala 21 država, među kojima i BiH, vode pregovore o svom budućem punopravnom članstvu u ovoj organizaciji. Odluke se donose uglavnom konsenzusom svih članica. Sve članice su se uključile u sistem nakon vrlo kompleksnih pregovora tako da članstvo predstavlja balans prava i obaveza definiran kroz pregovore. One uživaju povlastice koje su im dale druge članice i sigurnost koju osiguravaju trgovinska pravila WTO. Zauzvrat, one moraju preuzeti obaveze na otvaranje svog tržišta i poštivanje ovih pravila – obaveze koje su rezultat pregovora o članstvu tj. pregovora o pristupanju.