Podijeli članak

Nizak nivo rijeke Spreče

FOTO: H. ČALIĆ


Globalne klimatske promjene mogle bi već ove godine donijeti dosta problema u snabdijevanju pitkom vodom u BiH. Stručnjaci trvde da je prošla jesen, praktično, prošla bez padalina, a loša hidrološka situacija  iz 2019. prenijela se i na siječanj ove godine.

Ispod granica

Rezerve vode u živim izvorima i nivo podzemnih voda su zbog nedostatka kiše i snijega u drastičnom opadanju.

Geolog Osman Čajić ima bogato iskustvo rada u vodoprivredi.

- Ne pamtim ovako dug period bez padalina. Dovoljno je otići do neke od naših rijeka pa vidjeti nivo vode ispod svih granica. To pokazuje da na zemlji i u zemlji nema dovoljnih rezervi vode. Ne bude li dubokog snijega do kraja zime ili proljetnih kiša, hidrološko stanje  moglo bi se i pogoršati, pa bi se u tom slučaju mogla očekivati velika suša i nestašica pitke vode - kaže Čajić.

Izostale padaline

Šefica Sektora hidrologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda Eseda Kupusović  potvrdila je da je hidrološka 2019. godina bila dosta loša.

-Svjedoci smo da se sušni period iz jedne hidrološke godine prenio u drugu. Izostale su padavine iz studenoga i prosinca, pa evo i u siječnju. To je uslovilo niske vodostaje površinskih voda, rijeka, ali će se se svakako odraziti na nizak nivo podzemnih voda - istaknula je Kupusović.

Pada nivo vode u bunarima


Distribucijski bazen u Gračanici: Nije bilo redukcija
Foto: Avaz


U mnogim ruralnim naseljima već se osjeća nedostatak pitke vode. Iz gračaničkog „Vodovoda“, koji pitkom vodom snabdijeva grad i naselje Pribavu, redukcije vode nije bilo 15 godina. Nadaju se da će takvo stanje održati.
Tehnički rukovodilac u „Vodovodu“ Jasmin Mulavdić ističe da se generalno osjeti da pada izdašnost prirodnih izvora, a pada i nivo vode u podzemnim bunarima. /Avaz/

Pogled.ba