Podijeli članak

Tagovi

Na današnjem savjetovanju koje je održano u sarajevskoj Vijećnici, a u organizaciji Fondacije Pravda za BiH i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, odlučeno je da će BiH pokrenuti reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, potvrđeno je za Klix.ba od više sudionika savjetovanja.

Sastanku su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović, predsjednik DF-a Željko Komšić, te predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pokrovitelj današnjeg savjetovanja.

Ekspertni tim koji su činili članovi Fondacije "Pravda za BiH" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, zaključio je da postoji dovoljno dokaza da se krene u proces revizije presude. 

Na skupu je izneseno i više argumenata koji potvrđuju da Sakib Softić ima mandat agenta i da može pokrenuti proces revizije.

Nakon kratkih diskusija prisutni su jednoglasno usvojili zaključke od kojih je ključni da se podržava stav agenta Sakiba Softića da su se stekli uvjeti za podnošenje aplikacije.
 


Izetbegović: Zahtjev za reviziju ne oduzima ničije pravo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon današnjeg savjetovanja u vezi s pokretanjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kazao je da je cilj bio informirati skup o bitnim elementima aplikacije za reviziju i dobiti iskrenu podršku za njeno podnošenje.

- Tu podršku smo dobili konsenzusom 50-ak prisutnih - naglasio je Izetbegović.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH odlukom od 4. listopada 2002. godine imenovalo profesora Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Jugoslavije. Tom odlukom Predsjedništvo BiH je Softiću dalo punomoć da zastupa BiH i da preduzima sve pravne radnje koje su pred tim sudom, prenosi Fena.

- Moj odgovor onima koji govore da se radi o izvaninstitucionalnom jednostranom djelovanju i izvođenju iz okvira Ustava BiH je da to nije točno. Ukoliko netko tvrdi da Softić nema legitimaciju da uime BiH podnese zahtjev za reviziju, onda to mora i dokazati - rekao je Izetbegović.

Ivanić sutra o podnošenju zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sutra će izjasniti o najavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da sljedećeg tjedna bude podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.