Podijeli članak

Tagovi

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas nakon susreta s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da će BiH krenuti u nabavku cjepiva protiv koronavirusa direktno od proizvođača.

Kako je potvrdio, na sastanku je sumiramo koliko je BiH spremna za dolazak prvih cjepiva i početak cijepljenja, a razgovarano je i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je BiH dogovorila dostavu vakcina.

- BiH je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces cijepljenja. Ugovorili smo potrebna cjepiva kroz mehanizam COVAX za 1.232.000 doza cjepiva, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke - kazao je Tegeltija.

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Europske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste cjepiva.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije, a Tegeltija podsjeća da su brojne zemlje počele proces cijepljenja, ali ni jedan ni drugi sustav snabdijevanja cjepivima koje je BiH potpisala nisu počeli da distribuiraju ta cjepiva.

Preko sustav COVAX-a 186 zemalja je naručilo  cjepivo te ih očekuje i BiH kajem siječnja i početkom veljače kao i sve druge zemlje koje su preko tog sistema naručile cjepiva, a kada je u pitanju cjepivo koja treba doći preko mehanizma Europske unije više podataka o tome kada će ona doći bit će poznato nakon današnjih sastanka u Briselu.

- Kada cjepiva dođu u BiH sve je spremno da počne proces cijepljenja. Zbog ovih kašnjenja opredijelili smo se da idemo u proces direktnih nabavki cjepiva i od drugih proizvođača i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača - pojasnio je Tegeltija.

Napomenuo je da bi sutra entiteti i Brčko Distrikt pismeno trebali iskazati potrebe za te vakcinu izvan ovih potreba koje su već dogovorene. Ministarstvo civilnih poslova BiH objedinit će te podatke i pokrenut će se nabavka tih cjepiva.

On je izrazio uvjerenje da će sistem COVAX-a ispoštovati svoje obaveze u isporuci cjepiva kao i mehanizam EU, ali imajući u vidu kašnjenja opredijelili su se da krenu u kompliciran proces direktne pogodbe s proizvođačima.

Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.