Podijeli članak

Isplati li se prijaviti krivično djelo, nasilje ili korupciju u Bosni i Hercegovini?

Pomažete li time policiji, sustavu, društvu ili pak sebi od života pravite pakao?

Nažalost, u slučaju Jelene Gubić, dogodilo se ovo drugo, a što je još tragičnije, pakao joj je priređen od strane onih kojima je posao da štite i provode red i zakon u ovoj zemlji, piše Buka.

Podsjetimo, Jelena Gubić, stručni suradnik za licenciranje i odnose s javnošću Fudbalskog saveza Republike Srpske, dana 20. rujna snimila je trenutak kada je Novak Damjanović, predsjednik FK ”BSK” iz Banja Luke, ušao u prostorije FS RS za vrijeme sastanka radne zajednice, nakon čega se prvo verbalno, a potom i fizički sukobio s tajnikom FS RS Goranom Ćejićem. 

Gubić je, osim što je sve snimala, pozvala i policiju, koja je ubrzo došla na lice mjesta, a istog dana dala je i izjavu u PU Banja Luka i tom prilikom jednom od inspektora predala snimku tučnjave.

Preokret u cijelom slučaju nastupa 28. rujna kada video dospijeva u medije, da bi već 14. listopada policija banjalučkom Okružnom tužiteljstvu podnijela krivičnu prijavu protiv dotadašnjeg svjedoka zbog, kako su naveli, “neovlaštenog fotografiranja".

O cijelom slučaju razgovarali smo s odvjetnikom, policijom, ali i Jelenom Gubić, kojoj se cijela situcija čini kao noćna mora. 

Za Buku Gubić kaže kako su je cijelog života učili da bude odgovorna, da pomaže ljudima u nevolji, poštuje sustav, jer se tako voli i država i svoj narod, da bi na kraju zbog svega što je poduzela u tom duhu, bila krivično gonjena. 

Dok je trajao taj nemili incident, nisam mogla pomisliti da će poziv u pomoć biti na ovaj način okarakteriziran od strane MUP-a. Ipak, mišljenja sam da me nije država 'nagradila' prijavom, već pojedinci koji su se osilili i izdigli iznad zakona. I dalje želim da vjerujem u sve one životne lekcije kojima su me učili tijekom života. Moja vjera u državu i ljude nije prestala. Samo mislim da se ne smije dozvoliti pojedincima da se predstavljaju kao većina i da sijući strah žare i pale s položaja s kojih to nikako ne bi smjeli činiti”, istaknula je za Buku Gubić. 

Na naše pitanje je li snimkatuče dostavila medijima, ona kaže da nije, već da ga je tog istog dana dala policiji. Pri tom, kao osoba za odnose s javnošću FSRS, ima dopuštenje snimati sastanke u prostorijama Saveza. 

Pun Facebook i Instagram (internet uopće) fotografija i snimki i sve regularno, svi imaju dozvole”, dodala je. 

Mišljenje smo tražili i od odvjetnice Jovane Kisin.

Prema njenim riječima, da bi se nečije snimanje smatralo krivičnim djelom "neovlaštenog fotografiranja" iz člana 156. Krivičnog zakonika, mora nastati štetna posljedica "posebne povrede privatnosti" odnosno osumnjičeni/optuženi za to krivično djelo mora na neki način predati//proslijediti sporni snimak javnosti i time povrijediti nečije pravo na privatni život. 

Međutim, mišljenja je Kisin, teško da bi u predmetnom događaju moglo doći do povrede nečijeg prava na privatni život kada se snimljeni materijal odnosi na službene prostorije, određene dužnosnike sportskih klubova i saveza u trenutku izvršenja njihovih funkcija i slično. Dakle, dodaje, ovaj dio ne ulazi u sferu prava na privatni život, a što su policijski službenici svakako trebali imati u vidu kad su odlučili procesuirati Jelenu Gubić. 

Također, predavanje video snimke krivičnog djela nadležnim tijelima nikako ne može imati elemente krivičnog djela neovlaštenog fotografiranja jer nadležna tjela za vođenje krivičnog postupka nisu javnost. Oni su dužni da nađu sve dokaze koji upućuju na izvršitelja krivičnog djela, a kad im se takav dokaz dostavi od neposrednog očevica da ga uvrste u dokazni materijal i izvještaj koji predaju Tužiteljstvu i takvim radnjama nikako ne može ugroziti nečiji privatni život”, pojasnila je Kisin.

Naglasila je i da se ovakvim radnjama šalje ružna poruka građanima da isti ne bi trebalo da snimaju nešto što očigledno predstavlja dokaz kod prijavljivanja krivičnog djela, a što je građanska dužnost. 

Isto tako, ističe, građani moraju biti svjesni razlike u predavanju dokaznog materijala MUP-u od objavljivanja i dijeljenja takvog materijala s drugim ljudima ili javnosti. Prvo je građanska dužnost, a drugo može dovesti do problema i samog postojanja krivičnog djela neovlaštenog fotografiranja koje ovisi od mjesta i okolnosti, svojstva sudionika itd. 

Na kraju je Kisin naglasila i da je MUP prvenstveno trebalo saslušati osumnjičenu Jelenu Gubić na okolnosti predavanja snimke javnosti, da bi dalje utvrdio elemente postojanja ovog krivičnog djela, pa tek onda priopćenjem ići u javnost.

U MUP-u su samo potvrdili od ranije poznato “da su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, nakon saznanja za izvršena krivična djela, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, poduzeli potrebne mjere i radnje koje su rezultirale podnošenjem izvještaja Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka i to dana 26.09.2019. godine protiv osobe N.D. zbog sumnje da je izvršilo krivična djela „Ugrožavanje sigurnosti“ i „Tjelesna povreda“ i dana 14.10.2019. godine protiv lica J.G. zbog sumnje da je izvršilo krivično djelo „Neovlašteno fotografiranje".

Naveli su i da je za sve dalje informacije u vezi s navedenim predmetom nadležno Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka, iako Jelena Gubić ima saznanja da je jučer ujutro po istom predmetu "Neovlašteno fotografiranje" ponovo saslušan generalni tajnik FSRS Goran Ćejić.

Iskreno se nadamo da pravosudni sustav neće zakazati i da će odbaciti ovu skandaloznu prijavu policije, a da će policija svojim radom dokazati da im građani mogu vjerovati, te da svako ko svjedoči bilo kakvom krivičnom djelu isti, bez straha, može prijaviti.