Podijeli članak

Prvog punog radnog dana u Bijeloj kući predsjednik Joe Biden objavio je strategiju nove administracije u borbi s pandemijom od koje je umrlo više od 400 tisuća Amerikanaca. Novi američki predsjednik potpisao je deset izvršnih uredbi koje bi trebale donijeti preokret u američkoj borbi protiv COVID-a-19.

Predsjednik Biden je ponovio je svoju tezu kako će se situacija pogoršati prije promjena na bolje, procijenivši da bi sljedeći mjesec broj umrlih od pandemije u SAD-u mogao dosegnuti pola milijuna.

Strategija ispisana na 200 stranica, koju je nazvao "ratnim poduhvatom", centralizira borbu protiv COVID-a 19, Washington kreira politiku za savezne države.

Plan, među ostalim, nalaže nošenje maski u federalnim institucijama, zrakoplovima, autobusima, vlakovima. Putnici koji zrakoplovom stižu u SAD iz drugih zemalja morat će imati negativan test na koronavirus, te ići u karantenu nakon dolaska.

Predsjednik Biden aktivirao je i Zakon o ratnoj proizvodnji kako bi povećao dostupnost cjepiva i šprica.

Plan je nove administracije cijepiti sto milijuna Amerikanaca u stotinu dana.

Prošli je tjedan cijepljeno 900 tisuća građana, a stručnjaci upozoravaju da bi dnevno trebalo biti cijepljeno između dva i tri milijuna Amerikanaca  kako bi pandemija bila stavljena pod kontrolu do rujna ove godine.

U međuvremenu, objavljeni su podaci o gledanosti Bidenove inauguracije. Prema Nielsenu, događaj je pratilo gotovo 40 milijuna TV gledatelja, oko milijun i pol više od broja gledatelja Trumpove inauguracije 2017.