Podijeli članak

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini u suradnji s fondacijom Konrad Adenauer, Studentskom unijom Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Debatnim klubom "Gorgija" Univerziteta u Zenici, organizirala je prvo debatno natjecanje u Bosni i Hercegovini na kojem je sudjelovalo pet javnih univerziteta. 

Natjecanje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić", od 12. do 14. travnja u Mostaru, a okupilo je debatne klubove javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara.

Tijekom dva dana studenti su debatirali o različitim temama, kao što su borba protiv diskriminacije, sloboda okupljanja, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, te kvaliteta visokog obrazovanja u državi.

Finalna debata je održana između debatnih klubova Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banja Luci o tome je li moguće iskorijeniti korupciju u bosanskohercegovačkom društvu, a pobjedu je odnio tim afirmacije s Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto osvojio je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Natjecanje je imalo za cilj potaknuti akademsku raspravu i razmjenu argumenata među studentima i, općenito, među mladim ljudima, o temama koje su od ključnog značaja za napredak društva i koje ističu važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava, priopćeno je iz OESS-a.

Debatno natjecanje podržalo je Ministarstvo kulture i športa Federacije BiH.