Podijeli članak

Za radnike iz BiH put do posla u Njemačkoj, koja je većini san, često je predug, stoga se veliki broj njih odlučuju za rad u Sloveniji, piše Večernji list BiH. U Sloveniji rade 42.000 bh. radnika, a veliki dio ih je u ovu zemlju otišao posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja im je jamac sigurnosti. No, veliki broj je otišao i preko privatnih posrednika i upravo to je razlog što su bili iskorišteni i prevareni. 

Lažna obećanja

Unatoč objavama, nepoštene prakse koje poslodavci u Sloveniji sprovode protiv radnika iz BiH, kao što su krivotvorenje potpisa, odjavljivanje radnika bez njihova znanja, neisplaćivanje plaća i doprinosa se nastavljaju, prenijela je RTV Slovenije. Objavljen je prilog o šest bh. državljana koji su preko Slovenije završili u Francuskoj. Oni su u rodnom gradu sreli lokalnog biznismena koji im je ponudio posao na građevini u Sloveniji.

Uvjeti su bili dobri, radno vrijeme osam sati, satnica pet eura. Nakon “sređivanja papira” stigli su u Sloveniju gdje su imali nekoliko sati da urede privremeni boravak na adresi koju nisu vidjeli, otvore prepaid telefonski broj, tekući račun i potpišu ugovor o radu s tvrtkom Gargos iz Škofje Loke. Popodne su već bili na putu za Francusku, gdje ih je čekao smještaj u manjoj kući i odlazak na gradilište drugi dan. Umjesto pet eura po satu, dobili su minimalac, a uskoro su prešli na novo gradilište, udaljeno 200 km, 10-satno radno vrijeme doseglo je više od 13 sati.

Nakon devet mjeseci dočekao ih je novi šok. Plaće nije bilo na računu, a “šef” se nije javljao. Investitoru u Francuskoj pokazao je razumijevanje i zaposlio ih u svojoj kompaniji, a oni otišli na odmor u BiH. No, “šef” je krivotvorio potpise prekida radnog odnosa, što ih je ostavilo bez radne dozvole te se nisu mogli vratiti u Francusku. 

Agencija upozorava

O ovom slučaju oglasila se i Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Spomenuta tvrtka nikad nije imala ugovor s njima, a oni su više puta upozoravali na ovakve mogućnosti. Navode da ih radnici obvezno kontaktiraju prilikom zasnivanja radnog odnosa kako bi izbjegli prijevare.