Podijeli članak

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni rosvjed Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31. siječnja ove godine.

Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih suradnika u višesatni performans, tijekom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobivanju informacija od javnog značaja. Upravni odbor BH novinara osudjuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije – i novinarsku i liječničku", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da bez namjere da određuju vodećim ljudima sarajevskog KCUS – a na koji će način organizirati konferenciju za novinare, smatraju da nitko, pa ni doktorica Izetbegović sa suradnicima nema pravo obrušiti se na novinare pojedinih medija, uskratiti im odgovore na pitanja o poslovanju, kvaliteti i razini usluga građanima, kao i odlasku brojnih stručnjaka iz ove zdravstvene ustanove.

S tim u vezi, Upravni dobor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović da se ispriča medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima, uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i zdravstvenih usluga u KCUS – u. Upravni odbor BH novinara poziva također novinare i medije da s mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u situacijama kada javni službenici vrijeđaju njihove kolegice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju s javnih događaja. U takvim bi situacijama svi novinari, solidarno, morali napustiti dogadjaj, te bojkotirati rad ustanova i pojedinaca koji ruše integritet novinarske profesije, medijske slobode i druge vrijednosti demokratskih društava“, istaknuli su iz udruženja BH novinari.