Podijeli članak

Još nema odluke Europske unije o otvaranju vanjskih granica za građane država zapadnog Balkana i treće Zemlje. Na snazi su i dalje i mjere zabrane ulaska u Njemačku, a zbog pandemije koronavirusa, poništeni su termini za izdavanje viza. Firmama, koje rade na osnovu detašmana, konkretno u građevinskom sektoru, prijeti kolaps. Dok se čeka otvaranje Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini, privrednici i radnici zbrajaju štete.

Oko 50 radnika građevinskog poduzeća iz Bijeljine čeka radne vize za Njemačku. Ugovore su davno sklopili, ali radnike ne mogu poslati na izvršenje. Kako kaže direktor poduzeća, već postoji bojazan za gubitak pozicije na tržištu, do koje su, ističe, teško došli.

SPASOJA ALBIJANIĆ, ravnatelj poduzeća iz Bijeljine

“Koliki su gubici teško je sada procijeniti. To ćemo morati tek na kraju da sumiramo, kad to sve skupa, podvuče se neka crta. Što se tiče vrijednosti poslova kreću se od 2-3 milijuna, koji će sigurno, u najmanju ruku, biti prepolovljeni ove godine.”

Reakciju nadležnih zatražile su i entitetske privredne komore. Između ostalog, upućena je inicijativa Predsjedništvu BiH, te Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Traže da se ispoštuje Međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i Njemačke. A s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera, očekuju otvaranje kancelarije za vize.

MILE PETROVIĆ, sekretar Udruženja građevinarstva i IGM

„Privredna komora RS se po ovom pitanju i obraćala Ambasadi SR Njemačke s molbom za podršku i razumijevanje koje bi se, prije svega, ogledalo u davanju mogućnosti da detaširana privredna društva dostavljaju zahtjev za vize putem pošte sa svom neophodnom dokumentacijom u prilogu, što bi pojednostavilo kompletan proces.

MIRSAD JAŠARSPAHIĆ, predsjednik Gospodarske komore FBiH

“Bosna i Hercegovina može da time izgubi poziciju u funkcioniranju tog međudržavnog sporazuma koji svake godine osigurava 2 000 radnih mjesta. Ako se ne iskoriste dozvoljene kvote, imadnemo pad od nekih 300 ili 400, to vam znači isto da ste vi u toku godine zatvorili fabriku od 300 do 400 zaposlenih.”

Mjere zabrane ulaska u Njemačku trenutno važe do 30. lipnja, a one se odnose i na detaširane radnike, navodi se u odgovoru Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu.

“… Iz navedenih razloga za ovu skupinu podnositelja se ne mogu predati zahtjevi za vizu ni prema uobičajnom postupku niti poštanskim putem. Veleposlanstvo će na svojoj internet stranici blagovremeno informirati ako se mjere ograničenja ulaska u Njemačku budu promijenile i kada će odjel za vize ponovo početi s radom sa strankama.”

A iz Ministarstva vanjskih poslova BiH odgovorili su da su upućeni u ovaj problem. Za sada bez rješenja.

“Ministarstvo se obraćalo Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu i uputilo instrukciju našem Veleposlanstvu u Berlinu da u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke pokuša dobiti odgovor na ovaj problem. MVP BiH će nastaviti diplomatskim putem nalaziti načine da se situacija sa zastojem izdavanja detašmana riješi.”

Prihodi koje ostvare detaširana privredna društva u Bosni i Hercegovini premašuju 35 milijuna eura. Osamdeset postoo tih sredstava po raznim osnovama slije se u proračun, piše BHRT.