Podijeli članak

Studentski centar Mostar najbolji je u Bosni i Hercegovini kazao je voditelj u najavi emisije 'Bez straha i cenzure' Ernad Metaj na TV1 prilikom razgovora o studentskom standardu u Bosni Hercegovini.

Gosti emisije zaključili su kako treba slijediti primjer mostarskog studentskog centra koji je po riječima glasnogovornice Anite Glibić zahvaljujući rukovodstvu davno shvatio da ne može egzistirati od fondova koje država izdvaja, te se umjesto 'kukanja' okrenuo samostalnom priskrbljivanju novčanih sredstava za djelovanje."Grad Mostar i naša županija pomažu koliko mogu, ali mi smo shvatili da naša županija jednostavno nema toliko sredstava u proračunu za obrazovanje", kaže Glibić.

Vlada HNŽ-a kako ističe  izdvaja sredstva u skladu sa svojim mogućnostima, ali to nije dostatno za produktivan rad u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru.

"Mi smo shvatili da kukanjem nećemo postići ništa i da ćemo ići u sve lošiju situaciju. Okrenuli smo se vanjskom poslovanju", kazala je Glibić. 

Pojasnila je kako uz brojne vanjske projekte centar osigura dodatna sredstva za likvidnost i uspješno poslovanje.
 

Sugovornici emisije mogli su samo konstatirati da bi ostali centri u Bosni i Hercegovini umjesto' kukanja' mogli slijediti primjer mostarskog Studentskog centra koji jedini ima svoje sportske klubove u Premijer ligi te im omogućava brojne benefite među kojima je i besplatno studiranje.

Jedan od sarajevskih studenata Filip Filipić koji živi u svome domu kaže kako bi rado živio u Studentskom centru Mostar i uživo brojne benefite studentskog života.

"Studentski centar Mostar sigurno jeste uvijek korak ispred ostalih zahvaljujući vodstvu Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru. Moram istaknuti na čelu s Draganom Mikulićem, ravnateljem Studentskog centra, jer od 2007. godine od kada je on u vodstvu Studentskog centra, učinilo se mnogo toga i naš centar prepoznat je ne samo u BiH nego i zemljama regije."Studentski centra prima 500 studenata u jednoj akademskoj godini a uvjeti su na svjetskoj razini. Postigli smo to tako što smo osluškivali bilo studenata ", kaže Glibić.

Ovaj centar za povećanje studentskog standarda uveo je solarne kolektore, streetworkout park, peći na pelet i mnoge druge napredne tehnologije i aktivnosti u cilju vrhunskog ambijenta, te studentima omogućio ono što je san brojnih stanovnika studentskih centara u BiH.

Autor: D.G./Pogled.ba