Podijeli članak

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je u pauzi današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH govorio o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predlaganju nacrta proračuna institucija BiH za 2020. godinu.

Kada je u pitanju raspodjela novca MMF-a,  Bevanda je kazao kako "više od mjesec dana traje hajka da Bevanda nešto koči".

-Tumačiti nešto, kao što sam sad čuo, da ja mogu rasporediti novac koji je kod Centralne banke... Mi smo profesionalno odradili kada je na Fiskalnom vijeću donesena odluka da se uđe u aranžman. Ministarstvo financija je otvorilo račun u Centralnoj banci. U aranžmanu sa MMF-om fiskalni agent je Centralna banka. Ministarstva financija nema – rekao je Bevanda.

Podsjetio je kako su se na sjednicama Vijeća ministara našle dvije odluke, jedna o izdavanju premisorne note, i druga, koja se, kako je kazao, tumači na 100 načina.

-Vidim da se po stranačkim uredima nose različite verzije. Nije istina da se tom odlukom određuje da sredstva sa Centralne banke povlače županije. U Pismu namjere i Memorandumu kojeg smo potpisivali svugdje je stajalo "RS, FBiH i svih njenih deset županija". To piše svugdje. Sljedeći član piše da će se sredstva dijeliti, a ne povlačiti. Centralna banka je izdala entitetima i Distriktu Brčko zahtjev za upućivanje instrukcije. Oni su uputili instrukcije i sada je pozivanje da nema ove odluke Vijeća ministara. Ona je na Tajništvu dva puta oborena i treći put ako negdje bude političke volje da se izađe iz ovog, ona je spremna i u njoj se neće ništa mijenjati – kazao je Bevanda.