Podijeli članak

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda najavio je mogućnost da osnovica plaće u državnim organima bude povećana za 4,5 posto, te dodao da su sve veći pritisci sindikata da se to dogodi nakon sedam godina.

Bevanda je naveo da je usvajanjem proračuna za 2019. godinu ostvarena mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i najavio da će se to početi isplaćivati uz siječanjske plaće.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa da se osnovica vrati na onaj nivo na kojem je bila 2012. godine, kada je snižena za 4,5 posto.

Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imalo s njima, kada su smanjene plaće i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Prošlo je sedam godina i sve su češća pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak - rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

On je dodao da je siguran da niko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.

- To je odluka koju donosi Vijeće ministara BiH na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti hoće li biti prihvaćena ova inicijativa - rekao je Bevanda.


Bevanda smatra i da povećanje fiskalnog okvira od 30 milijuna KM "i nije neko veliko povećanje", navodeći kao primjer činjenicu da institucije BiH imaju proračun približan onom u Sarajevskoj Županiji ili trećinu ili četvrtinu onoga što se potroši u entitetima.

On je naveo da kao bivši ministar financija FBiH dobro zna da su ključne oblasti u nadležnosti entiteta, poput obrazovanja, zdravstva, socijalnih davanja i naglasio da je sasvim razumljivo da na nivou BiH nisu potrebni tako veliki iznosi u proračunu.

- Međutim, imamo mnogo važnih institucija, sve one moraju se financirati da bi bile funkcionalne i teško je odrediti što je najpreče i to nam je i najteži dio posla tijekom konzultacija s proračunskim korisnicima. Mnogi proračun doživljavaju kao plijen i rado bi da ga podijele snagom jačeg ili većeg, ali to ne ide tako - istakao je Bevanda.

Kada je riječ o proračunu za ovu godinu, Bevanda je naveo da Vijeće ministara još nije dobilo budžetski zahtjev iz Predsjedništva BiH, a da su konzultacije s proračunskim korisnicima završene prije dva mjeseca, dodajući da ne bi trebalo da bude mnogo korekcija.

Govoreći o poravnanju prihoda od PDV-a i što bi trebalo uraditi da se ovo pitanje zauvijek riješi, Bevanda je naveo da, ukoliko bi bilo moguće imati fiksne koeficijente na koje bi pristali svi, onda bi to bilo neko stalno i trajno rješenje.  


U sadašnjem načinu raspodjele, na primjer, Brčko distrikt ima fiksni koeficijent od 3,55 posto, ali ne znači da su oni uvijek na dobitku. Na kraju, oni nemaju ni motiv da privlače investitore i privrednike da troše u Brčko distriktu jer im uvijek pripada isto novca što, s druge strane, izaziva nezadovoljstvo entiteta - rekao je Bevanda i dodao da su ovo stvari za dublju i stručnu analizu na koju konačnu riječ daju vlade, prenosi Avaz