Podijeli članak

Planirani prihodi i primici u Nacrtu mostarskog gradskog proračuna za 2018. godinu iznose 46,8 milijuna maraka, što je za oko sedam milijuna manje u odnosu na ovu godinu, rečeno je na današnjoj javnoj rasprava o Nacrtu proračunu. 

U izjavi za medije mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako su "potrebe ogromne, a novca je malo". 

"Mi smo ove godine izašli s Nacrtom proračuna od 46,8 milijuna konvertibilnih maraka, što je otprilike za 7 milijuna manje u odnosu na rebalans 2017. Razlozi su vrlo jednostavni. Mi do danas nemamo nikakvih obećanih grantova, dok su u protekloj godini grantovi iznosili više od 7 milijuna maraka", kazao je Bešlić. 

Tijekom javne rasprave Marin Bago iz Udruge "Futura", koja implementira projekt "Pravo na grad", ukazao je na problem netransparentnosti kada je u pitanju komunalna potrošnja, istaknuvši da je za tu namjenu u proteklih osam godina izdvojeno 67 milijuna maraka gradskog novca. 

Gradonačelnik Bešlić odgovorio je kako Grad Mostar ima plan zajedničke komunalne potrošnje, kao i gradske službe koje kontroliraju provedbu tog plana. 

"Postoje službe u Gradu koje kontroliraju sve što se realizira i stavljaju svoj potpis. Ništa se nije platilo što nije ugovoreno kroz taj plan. Ima nekih manjkavosti jer katastarski plan zelenih površina nije dopunjavan nakon proširenja zelenila u gradu, ali to se sada čini i prije nove godine sve će biti završeno", poručio je mostarski gradonačelnik. 

Predstavnik Koordinacije srpskih udruženja naveo je kako u proračunu nije vidljiv niti jedan projekt vezan za srpski narod u Mostar, a gradonačelnik Bešlić obećao je kako će se to uzeti u obzir. 

"Grad Mostar jedini je pravi i istinski multietnički grad i mi želimo podržati svaku populaciju u ovom gradu", kazao je Bešlić. 

Što se tiče obnove u ratu porušenih objekata, kojih i 22 godine nakon završetka rata ima u velikom broju, Bešlić je kazao da je obnova ruševnih objekata u ingerenciji države. 

"Na žalost, država u posljednjih pet godina nije uložila niti jednu marku za saniranje ruševina u Mostaru, dok je u zadnjih deset godina Grad Mostar izdvojio za sanaciju ruševina preko 7 milijuna maraka vlastitih sredstava", kazao je Bešlić. 

Što se tiče same procedure usvajanja gradskog proračuna, zbog nepostojanja Gradskog vijeća konačan prijedlog proračuna bit će upućen Parlamentu Federacije BiH koji ima rok do 31. ožujka izjasniti se. 

Mostarski gradonačelnik nada se kako u Federalnom parlamentu neće biti zapreka te da će proračun biti usvojen kao i prethodnih godina. 

"Građani Mostara ne smiju biti taoci ove situacije tako da vjerujem da će prevladati razum", poručio je gradonačelnik Bešlić.