Podijeli članak

Šef  Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini veleoslanik Bruce G. Bertona smatra da presuda Radovanu Karadžiću predstavlja još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

"Prije svega, naše misli su s obiteljima žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnostii. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse", istaknuo je Berton.

Usporedno s naporima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kako naglašava pravosudne institucije u BiH kontinuirano rade na ostvarenju tih ciljeva, te su do danas pred domaćim sudovima procesuirane stotine počinitelja ratnih zločina.

"Međutim, tim institucijama je potrebna podrška da bi nastavile raditi na predmetima ratnih zločina na nezavisan i nepristran način, oslobođene od političkih napada ili pokušaja vršenja neprimjerenog utjecaja", navodi Berton.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini kako naglašava, nastavlja pružati podršku pravosuđu BiH u naporima da dovede pred lice pravde one koji su odgovorni za najteže međunarodne zločine.

"Pozivamo sve građane u zemlji i inozemstvu, a naročito političke i stranačke lidere, medije, zvaničnike lokalnih vlasti, vjerske lidere i aktiviste u lokalnim zajednicama, da poštuju današnju presudu i da se suzdrže od zapaljive retorike koja vodi ka podjelama. Samo se zajedničkim ulaganjem svih u proces pomirenja može postići stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz OSCE-a.